Rymdinvasion i Lappland

Från Wikipedia
Rymdinvasion i Lappland
(Terror in the Midnight Sun)
Genrescience fiction
RegissörVirgil W. Vogel
ProducentBertil Jernberg, Gustaf Unger
ManusArthur C. Pierce, Robert M. Fresco
SkådespelareSten Gester, Barbara Wilson, Robert Burton med flera
OriginalmusikHarry Arnold, Allan Johanson
FotografHilding Bladh
KlippningErnst R. Rolf, Shirley Citron
ProduktionsbolagGustaf Unger Films, AB Fortuna Film
DistributionAB Iris-Film
Premiär
Speltid72 minuter
LandUSA, Sverige
Språkengelska, svenska
IMDb SFDb Elonet

Rymdinvasion i Lappland (engelska: Terror in the Midnight Sun) är en amerikansk-svensk film som hade biopremiär i Sverige den 19 augusti 1959[1], i regi av Virgil W. Vogel.[2] Filmen handlar om utomjordingar i Lappland och anses vara en sann kalkonfilm. Filmen har i Sverige visats på TV4 Komedi 2009 och 2010. Den har även p.g.a sin B-status och inspelningsmiljö varit ett stående inslag under Arctic Light Filmfestival (Kiruna med flera visningsorter) sedan filmfestivalens start 1990.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Vad som till en början verkar vara en komet störtar i Lapplands ödemark. Amerikanska geologer åker dit och på plats upptäcker de att det är ett rymdskepp som har släppt ut ett stort monster som orsakar förstörelse. Under tiden sitter utomjordingar i sitt UFO och övervakar händelseutvecklingen. Den håriga besten anfaller kåtor, samer och vetenskapsmän, men med facklor, knivar och spjut går dessa till motattack.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Rymdinvasion i Lappland”. Svensk filmdatabas. 19 augusti 1959. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=4591&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 30 september 2016. 
  2. ^ Elin Fjellman Jaderup (22 april 2005). ”Superobskyrt”. Sydsvenskan. Arkiverad från originalet den 30 april 2016. https://archive.is/20160430191954/http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/dygnet-runt/superobskyrt/. Läst 30 april 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]