Ryū Murakami

Från Wikipedia
Ryū Murakami
FöddMurakami Ryūnosuke
19 februari 1952 (72 år)
Sasebo, Nagasaki Japan
YrkeFörfattare och regissör
NationalitetJapan
Språkjapanska[1][2]
Verksam1976 -
DebutverkOändligt blå
Webbplatshttp://ryumurakami.com/[3]

Ryū Murakami (japanska: 村上龍?, Murakami Ryū), ursprungligen Murakami Ryūnosuke (村上 龍之助), född 19 februari 1952 i Sasebo, Nagasaki är en japansk författare. Hans böcker är ofta mycket originella. Det enda som publicerats på svenska är debutromanen Oändligt blå som sålt över en miljon exemplar i Japan.

År 1976 belönades Murakami med det japanska Akutagawa-priset.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Oändligt blå (限りなく透明に近いブルー, Kagirinaku tōmeini chikai burū) Hans debutroman, som var en smula kontroversiell på grund av den stora mängden sex som förekom i den.
  • コインロッカー・ベイビーズ (Koinrokkā Beibīzu; engelska: Coin Locker Babies) Hans mest ambitiösa roman, om Hashi och Kiku, två människor som övergavs i förvaringsskåp som barn.
  • 69 En roman om sextiotalet och dess anda. Den är skriven i första person, med huvudpersonen som berättare.
  • ピアッシング (Piasshingu; engelska: Piercing) En thriller som handlar om en man som varje kväll ställer sig med en isdubb i handen och riktar den mot sin bebisdotter. För att bli av med sin impuls att hugga henne tänker han hyra en prostituerad och hugga henne.
  • イン ザ・ミソスープ (In za Misosūpu; engelska: In the Miso Soup)
  1. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ CONOR.Sl.[källa från Wikidata]
  3. ^ hämtat från: vietnamesiskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]