S/S Rottne

Från Wikipedia
S/S Rottne
Allmänt
Typklass/KonstruktionÅngslup
SysterfartygNettraby
ÄgareRonneby Ångslups AB
OperatörRonneby Ångslups AB
RegistreringshamnRonneby
NamneS/S Rottne, tidigare Svea och Thor
Historik
ByggnadsvarvKarlstads Mekaniska Werkstad, Karlstad
Färdigställd1884
Levererad1884-05-15
I tjänstFrån 1884 till 1924
ÖdeSåld 1924 och omdöpt till Skanör
Tekniska data
ByggnadsmaterialJärn
Längd ö.a.16,03 meter
Största bredd3,71 meter
Djupgående1,0 meter
MaskinKarlstads ångmaskin
30 hk och 55 kW
FramdrivningPropeller
KraftkällaÅngdrift
Maximal hastighet8,5 knop
Besättning2 st.
Passagerare90 - 120 st.

S/S Rottne var en tidigare svensk ångslup för huvudsakligen persontransporter åt Ronneby Ångslups ABRonnebyån med slutdestination vid Karön i Blekinge skärgård. Fartyget levererades den 15 maj år 1884 och togs i tjänst för persontrafik med stopp bland annat vid Ronneby brunn. Fartyget tillverkades vid Karlstads Mekaniska Werkstad till en kostnad av 11 500 kronor.

Olyckor[redigera | redigera wikitext]

Redan vid premiärturen råkade fartyget ut för sin första olycka vid bryggan på Karön till följd av en felande ångmaskin. Skadorna tycks dock inte ha varit värre än att fartyget nästa dag kunde tas in på varv i Karlskrona för reparation. Under samma säsong inträffade den 25 augusti också nästa olycka då Rottne mötte ett av bolagets andra ångfartyg S/S Ronneby i Ronnebyån varpå Rottne kom för långt västerut i å-fåran och slog propellern i en sten. Följden blev en böjd propelleraxel och att fartyget behövde tas ur tjänst ett antal dagar för reparationer. En av de förhållandevis mer omfattande olyckorna i fartygets tjänst inträffade cirka klocka 20.00 den 19 augusti år 1891Rottne lämnade Ronnebyån vid Ronnebyhamn och där mötte S/S Blida ur samma bolagsflotta. Strömmen i Ronnebyån var den här kväller stark och ledde till att fartygen kolliderade med omfattande skador i respektive för. Vid kollisionen föll brukspatron G. Benedicks över bord men kunde snabbt räddas varpå fartygen trots sina skador kunde vända om och sätta kurs mot Ronneby.[1]

Försäljning[redigera | redigera wikitext]

Efter sin tjänstgöring i Ronneby såldes fartyget år 1924 och döptes då om till Skanör. Rottne fick en efterföljare och namne år 1943Karötrafiken förening u.p.a. köpte in och döpte om ångaren Thor, ursprungligen Svea, från Sölvesborgs hamnförvaltning i syfte att fortsätta båttrafiken på Ronnebyån efter att Ronneby Ångslups AB upplösts år 1939.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Digitala källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]