SDS+

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SDS+ verktygsfäste

SDS+ (SDS-Plus) är ett verktygsfäste främst avsett för borrhammare och bilningsmaskiner. SDS-systemet består idag av flera varianter från små till stora verktyg. SDS+ var den första varianten.

SDS+ skiljer sig från t.ex. nyckelchuckar då verktygsbytet kan göras snabbare och utan att man behöver dra åt verktyget. SDS utvecklades av Bosch och Hilti 1975. SDS står för "Stecken – Drehen – Sichern" (Infoga – Vrid – Säkra).

Patentet för SDS-plus har gått ut och nu erbjuder många leverantörer både maskiner och verktyg med SDS-plusfäste.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Det finns idag fyra varianter av SDS-verktygsfästen. SDS-systemet består idag av SDS-Plus (SDS +), SDS-Topp, SDS-Max och SDS-Quick. Dessa varianter är inte utbytbara men det finns adaptrar för att överbrygga mella de olika modellerna.

Beteckning Diameter

på verktygs-fästet

Stödyta

för vridmomentöverförings

beskrivning
SDS-Max 18 mm 160 mm 2 För tunga borrhammare (ca 5-10 kg). Utvecklades kort efter SDS+.
SDS-Topp 14 mm Utvecklades av Bosch för mindre maskiner med hög prestanda.

Men SDS-Topp blev ingen marknadssucce. Bosch har inte erbjudit någon maskin med SDS-Topp sedan 2009. Dock säljs det verktyg med SDS-Topp ännu.

SDS+

(SDS-Plus)

10 mm 60 mm 2 Den första varianten inom SDS-systemet. Avsedd för medeltunga borrhammare (2-5 kg).
SDS-Quick 6,8 mm Introducerad av Bosch 2011. Avsedd för lätta borr-, borr och skruvmaskiner samt lätta borrhammare (1-2 kg). Idag (2020) finns det inte så många maskiner med SDS-Quick-systemet. Men i och med att maskinerna blir allt kraftfullare (slår hårdare trots låg vikt) så har Bosch tagit fram SDS-Quick. Idag finns Bosch-Uneo och Bosch-Uneo Maxx, båda sladdlösa hammarborrare, med SDS-Quick.
SDS-Quick verktygsfäste