Safe as Milk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Safe as Milk är gruppen Captain Beefheart and the Magic Bands debutalbum, utgivet 1967. Albumet utgavs på det då nystartade skivbolaget Buddah Records i USA, och på Pye Records i Storbritannien. Albumet blev ingen kommersiell framgång och nådde inte listplacering i något land. Ry Cooder medverkar som gitarrist och arrangör på några av skivans låtar. Captain Beefheart gjorde sedan även en låt med titeln "Safe as Milk" som kom med på albumet Strictly Personal.

Captain Beefhearts debutalbum är kanske ett av hans minst experimentella album, i alla fall i jämförelse med hans allmänt ansedda mästerverk Trout Mask Replica. Även här finns dock märkliga rytmer och texter som till exempel i "Abba Zaba". Flera av låtarna innehåller sektioner som musikaliskt drar åt deltablues-hållet.

Den brittiska gruppen Edgar Broughton Band hade 1970 en mindre hit i Storbritannien med låten "Apache Dropout" vilken var en mix av "Dropout Boogie" från detta album och The Shadows låt "Apache". Låten "Electricity" har spelats in av Sonic Youth och togs 2007 med på deluxe-utgåvan av albumet Daydream Nation.

Albumet förekommer i filmen High Fidelity där Jack Blacks karaktär Barry, ett skivbutiksbiträde, vägrar sälja en originalutgåva av albumet till en desperat skivsamlare.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

 1. Sure 'Nuff 'N Yes I Do (Bermann/VanVliet) 2:15
 2. Zig Zag Wanderer (Bermann/VanVliet) 2:40
 3. Call on Me (VanVliet) 2:37
 4. Dropout Boogie (Bermann/VanVliet) 2:32
 5. I'm Glad (VanVliet) 3:31
 6. Electricity (Bermann/VanVliet) 3:07
 7. Yellow Brick Road (Bermann/VanVliet) 2:28
 8. Abba Zaba (VanVliet) 2:44
 9. Plastic Factory (Bermann/Handley/VanVliet) 3:08
 10. Where There's Woman (Bermann/VanVliet) 2:09
 11. Grown So Ugly (Williams) 2:27