Trumset

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Trummor)
Hoppa till: navigering, sök
Trumset
Trumset
Ett standardtrumset. 1=Ride-cymbal, 2=Golvpuka, 3=Hängpukor, 4=Bastrumma, 5=Virveltrumma, 6=Hi-hat
Trummisen Dave Kerman spelar trummor med Barbiedockor
Ett stort trumset, här i den uppsättning som trumslagaren Terry Bozzio använder, i folkmun kallat "SS Bozzio" på grund av dess storlek.

Ett trumset, trumkit eller batteri är en uppsättning av olika slagverksinstrument (främst trummor, pukor och cymbaler) som spelas på med trumstockar (trumpinnar), vispar eller klubbor. Flera kan manövreras med pedaler, vilket tillåter musikern att kontrollera många instrument samtidigt.

Trumsetet uppkom i orkestermusiken kring sekelskiftet 1900. Idag används det främst i rock-, pop- och jazzband, men ibland även i andra ensembler.

Trumsetet på andra bilden är ett "standardtrumset" och innehåller (som även kan vara spegelvänt för vänsterhänta):

  • En bastrumma spelas med högerfotens pedal.
  • En golvpuka och två hängpukor (se puka).
  • En virveltrumma.
  • En hi-hat kontrolleras med vänsterfoten.
  • En cymbal, oftast en ride-cymbal eller en crash-cymbal.

Förutom trummor och cymbaler ingår flera stativ. Hängpukorna är på den tidigare nämnda bilden fastsatta på bastrumman, men kan också sitta på till exempel cymbalstativen. Ofta sitter den som spelar på en anpassad trumpall för att kunna använda fötterna på rätt sätt. Från och med slutet på 1970-talet så har det dykt upp elektroniska trumset, ofta inom elektronisk musik men även i andra genrer.

Dubbelpedal kallas det när trummisen antingen har två bastrummor, eller en bastrumma med dubbelpedal. Dubbeltramp används främst för att göra snabba attacker på bastrumman vilket ger ett tungt sound, men många använder dubbelpedaler för att slå på koklockor och extra virveltrummor. Detta fenomen med snabba attacker på bastrumman (i folkmun blast beats) förekommer oftast inom Thrash Metal, Black Metal och Death Metal men också inom fusion och rock.

Andra delar många trummisar har i sitt set är:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Trumguide Information om trummor på svenska.

Se även[redigera | redigera wikitext]