Safiye Ünüvar

Från Wikipedia
Safiye Ünüvar
FöddIstanbul
SysselsättningLärare, memoarförfattare
Redigera Wikidata

Safiye Ünüvar, var en osmansk lärare och memoarskrivare.

Hon var syskonbarn till Ismail Hakki Efendi, som var Senior Imam till sultan Resad och gift med en av sultanens förra slavinnor, Gülnisar, som sultanen givit honom i gåva. Hon tog examen vid Women's Teacher's Training College i Istanbul.

Hon var guvernant till de osmanska prinsessorna (prins Ziyaeddins döttrar), och två av de minsta prinsarna under skolålder 1915-1924. Hon var en pionjär i sin ställning som examensutbildad kvinnlig privatlärare i haremet, och var också bosatt i haremet snarare än att besöka det för att ge lektioner. Tidigare hade prinsarna undervisats av manliga privatlärare från selamlik och prinsessorna från kalf-slavinnor.

Memoarer[redigera | redigera wikitext]

Hon utgav sina memoarer 1964. Hennes memoarer är de enda kända memoarerna skrivna av en anställd i det osmanska haremet.

Hon är tillsammans med Filizten Hanım och Ayşe Sultan en av de tre kvinnor som efterlämnat memoarer som beskrivit det kejserliga osmanska haremet inifrån, och som blivit föremål för boken The Concubine, the Princess, and the Teacher: Voices from the Ottoman Harem av Brookes, Douglas Scott (2010).[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brookes, Douglas Scott (2010). The Concubine, the Princess, and the Teacher: Voices from the Ottoman Harem. University of Texas Press. ISBN 978-0-292-78335-5.