Lärare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En lärare interagerar med äldre elever på en skola i Nya Zeeland.

En lärare är i allmän bemärkelse vilken person som helst, en avsändare, som undervisar, förkunnar eller handleder rörande något som är tänkt att bli till kunskap hos mottagaren. Den största kategorin människor som innehar den största och viktigaste rollen som lärare, internationellt sett, är föräldrar. De olika sätten, metoderna, att lära ut till en person eller flera personer kallas för metodik. Läran om skola och lärande kallas pedagogik och didaktik. När man bestämmer vilken lärometod som bör användas måste en lärare överväga flera faktorer hos mottagaren. Ordet har funnits i svenska språket innan 1520.[1]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Lärare (Sverige)

En utbildad lärare har i Sverige en lärarexamen som erhålls efter högskolestudier. Den 2 mars 2011 fattade riksdagen beslut om att lärarlegitimation ska införas för undervisning i grundskola och på gymnasium. Lärare med ferieanställning har vanligtvis[2] 35 timmar reglerad arbetstid och ungefär 10 timmar så kallad förtroendearbetstid[3] vilket ger en total arbetstid om ungefär 45 timmar per vecka [4] och ca 12 veckors ledig tid (däri ingår ferie och lagstadgade 5 veckors semester). Men avtalen kan skilja sig mellan skolorna.[2] En annan anställningsform som lärare kan ha är så kallad semesteranställning och dessa följer därmed samma arbetstider som andra arbetstagare i Sverige med 40 timmars arbetsvecka och 5 veckors semester.

Lärarkategorier[redigera | redigera wikitext]

Den pensionerade armémajoren Agnar Strandberg (1899-1988) undervisade i matematik och fysik på Mörby läroverk i Danderyd på 1960-talet.

Förskollärare[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Förskollärare

Förskollärare har en lärarexamen med inriktning mot förskolan. De är i första hand anställda vid förskola, öppen förskola och i förskoleklass.

Den första yrkestiteln fastställdes 1944 då kåren valde barnträdgårdslärarinna. Tidigare hade varje seminarium en egen examenstitel. I mitten av 1950-talet ändrades den till det könsneutrala förskollärare.

Grundskollärare[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Grundskollärare

Grundskollärare är en lärare som undervisar i grundskolan.

Lärarutbildning finns vid 26 högskolor och universitet i Sverige. Lärarutbildningen för grundskolelärare skiljer mellan åren 1-(5/)6 inom grundskolan och senare år (år (6/)7-9. En lärare behörig på gymnasiet är behörig i det som förr kallades högstadiet.

Den sammanhållna enhetsskolan, senare grundskolan, i Sverige infördes i etapper åren 1949-1972. Det fanns då separata utbildningar för låg- och mellanstadielärare. På högstadiet undervisade adjunkter, som även var behöriga för gymnasiet.

Gymnasielärare[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Gymnasielärare

Gymnasielärare är i Sverige en person med en lärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan. De är i första hand anställda vid en gymnasieskola, folkhögskola eller vid komvux.

Det finns grovt sett två typer av gymnasielärare, gymnasielärare i yrkesämnen och gymnasielärare i allmänna ämnen. En gymnasielärare undervisar vanligtvis i två ämnen.

Folkhögskollärare[redigera | redigera wikitext]

Folkhögskollärare undervisar vid en folkhögskola. Utbildningen sker vid Linköpings universitet.

Folkskollärare[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Folkskollärare

Folkskollärare var i Sverige åren 1842-1968 en lärare som undervisade i den svenska folkskolans klasser 1-8, men oftast undervisade småskollärare i klasserna 1 och 2. Utbildningen skedde vid så kallade folkskoleseminarier. Vid enhetsskolans och grundskolans införande i Sverige på 1950-talet och 1960-talet började de undervisa på mellanstadiet. När lärarhögskolor införts i hela Sverige 1968 upphörde folkskollärarutbildningen, och man införde mellanstadielärare.

Överlärare[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Överlärare

Överlärare kallades i Sverige tidigare arbetsledare för en folkskola. Det var bara läroverk och universitet som hade rektor på den tiden. Med införandet av enhetsskola och grundskola var rektor en av flera benämningar som blev mer enhetlig.

Övriga lärare[redigera | redigera wikitext]

Fackliga organisationer[redigera | redigera wikitext]

I Sverige organiseras lärare i bland annat Lärarnas Riksförbund (Saco), Lärarförbundet (TCO) och Universitetslärarförbundet (Saco).

Lärare i USA[redigera | redigera wikitext]

I USA bestämmer varje stat kraven för att få en lärarlicens. Normalt är en bachelor's degree med en inriktning i ett certifierbart ämne (språk, konst, naturvetenskap etc.) ett minimumkrav, tillsammans med pedagogiska metoder och praktik. I alla stater måste lärare också klara av standardiserade prov på nationell, statlig eller båda nivåer i ämnena de lär ut och pedagogikmetoderna i dessa ämnen, och de är under konstant utvärdering av lokala myndigheter, staten och ibland även privata organisationer under deras första år som lärare. De flesta stater har graderade licensprogram. En licens att lära ut i en stat ger oftast rätten till en motsvarande licens i en annan stat.

Bureau of Labor Statistics beräknar att det finns 1,4 miljoner grundskolelärare[5], 600 000 högstadielärare (junior high)[6], och 1 miljon gymnasielärare (high school) anställda i USA.[7]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]