Saltsten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För mineralet, se Halit
Saltsten för vilda djur. I kallt klimat bör man dock inte fästa stenen med en spik i stål, då djur som slickar på den fryser fast och river sönder tungan.

Saltsten är ett block av mineraliska salter[1] som oftast består av sammanpressad koksalt, ibland uppblandat med andra mineralämnen. Saltsten erbjuds oftast till djur att slicka på[1] så att deras salthalt i blodet skall hållas jämn. Djuren känner själv av om de behöver saltet eller inte.

Saltsten är olika för olika djur och erbjuds ofta hästar och nötkreatur men finns även anpassade i innehåll och storlek för djur som hamstrar eller kaniner.

Saltstenar bör placeras på en cirka en meter hög stolpe, då når även kalvar och andra mindre djur, till exempel rådjur. Dels för att förhindra att de suger upp fuktighet från marken och därigenom dräneras på näringsämnen och/eller salt, dels för att ge djur som av naturen är flyktdjur möjlighet att både slicka och ha överblick över terrängen samtidigt. Då ökar chansen att de får i sig tillräckligt av ämnena. Samtidigt är det olämpligt att fästa saltstenar i närheten av träd eller buskar, då droppande salt kan döda växtlighet.

Ordet "saltsten" är belagt i svenska språket sedan 1430.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]