Salzburg Hauptbahnhof

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Salzburg Hauptbahnhof
Salzburg Hauptbahnhof med de genomgående spåren i förgrunden och rebroussementsspåren i bakgrunden under det runda glastaket
Kontrollposten vid Salzburg Hauptbahnhof
Den underjordiska stationen på Salzburg Hauptbahnhof till Salzburger Lokalbahn

Salzburg Hauptbahnhof är centralstationen i staden Salzburg i delstaten med samma namn i Österrike. Den utgör en viktig trafikknutpunkt i den västliga delen av Österrike, och vid införandet av EU:s öppna gränser, fungerade stationen som gränsstation till Tyskland.

Salzburg Hauptbahnhof är station för såväl Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) och Deutsche Bahn (DB). Flera viktiga pendeltåg- och fjärrtågslinjer binds samman här. Den västra vägen från Wien och Linz binds samman med järnvägslinjen Salzburg – München, varifrån det också körs korridortrafik över Rosenheim till Tyrol och Vorarlberg. Mot syd körs huvudsträckan över Bischofshofen och Zell am See till Wörgl. Från denna järnvägslinje fortsätter en annan sträcka i Schwarzach-St. Veit över Tauernbanan.

För lokaltrafiken fungerar Salzburg Hauptbahnhof som utgångspunkt för Salzburger Lokalbahn samt som central knutpunkt för S-Bahn Salzburg och många regionalbusslinjer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Salzburg förbindes med den internationella järnvägen 1860, då man öppnade den bayerska Maximiliansbahn från München över Rosenheim till Salzburg samt Kaiserin-Elisabeth-Bahn (vilket i dag utgör den västra vägen) till Wien. Med utbyggnaden av järnvägsnätet och med färdigbyggandet av Tauernbahn till Villach och vidare till Trieste 1909 steg betydelsen av Salzburg Hauptbahnhof som trafikknutpunkt. På stationsplatsen uppfördes en lokalstation, varifrån det från 1886 avgick tåg på Salzburger Lokalbahn och Salzkammetgut-Lokalbahn. Denna byggnad finns inte längre.

1944 och 1945 var stationen offer för flera allierade bombangrepp under andra världskriget, och den blev delvis ödelagd. Där finns ännu flera blindgångare i stationsområdet, som fortsatte ge problem under grävarbeten. I juli 2003 kostade en misslyckad deponering av en 250 kg bomb två sprängningsexperter livet.

Sedan 1996 har Salzburger Lokalbahn avgått från en underjordisk station under Südtiroler Platz. Med etableringen av S-banesystemet i och omkring Salzburg har stationen fått stigande betydelse.

Salzburg Hauptbahnhof består både av en rebroussementsstation och genomgående spår på varje sida av rebroussementsstationen. Detta är ett arv från tiden, då stationen fungerade som gränsstation, men med de öppna gränser i EU är denna struktur olämplig, då den begränsar stationens kapacitet. Därför planläggs stationen ombyggd, så rebroussementsspåren omläggs till genomgående spår. Ett medborgarinitiativ för bevarande av den så kallade marmorsalen i den ena stationsbyggnaden har fördröjt ombyggnaden. Salzburgs stadsråd beslutade emellertid att riva salen, varefter ombyggnaden av stationen kunde börja. Första spadtaget togs den 7 november 2008, och stationen förväntas att stå färdig 2014.