Wörgl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En huvudgata i Wörgl, Österrike

Wörgl är en liten stad i delstaten Tyrolen, Österrike. Den ligger 20 km från gränsen till Bayern. I januari 2008 uppgick befolkningen till 12 043 personer.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Wörgl är en viktig järnvägsknutpunkt mellan linjen Innsbruck-München och linjen mot Salzburg. Europaväg E641 knyter samman Wörgl med Salzburg. Vägarna E45 och E60 samt Österrikes autobahn A12 passerar också Wörgl.

Lokal valuta[redigera | redigera wikitext]

Wörgl är främst känt för ett experiment med en lokal valuta, efter de principer som utarbetats av ekonomen Silvio Gesell. Experimentet påbörjades den 31 juli 1932, mitt under den stora depressionen då arbetslösheten var hög och inga pengar fanns tillgängliga för offentliga satsningar. Genom att använda sig av den egna valutan lyckades dock staden vända utvecklingen. Arbetslösheten minskade dramatiskt och staden genomförde flera infrastrukturprojekt. Den 1 september 1933 avbröts dock experimentet då Österrikes centralbank förbjöd valutan. Orsaken var att experimentet, som hade börjat att sprida sig till andra städer, hotade centralbankens monopol på att trycka pengar.

Kända personer från staden[redigera | redigera wikitext]