Samkommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Samkommun (före 1990-talet: kommunalförbund[1], finska: kuntayhtymä) är i Finland en samarbetsform mellan kommuner, utom i Åland, där institutet fortfarande benämns kommunalförbund.

Samkommuner kan inrättas i enlighet med 78 § i Finlands kommunallag och kan sköta både offentligrättsliga och andra uppgifter. När beslutsfattandet överlåts på samkommunen avstår den enskilda kommunen från beslutanderätten i frågor som hör till samkommunens kompetensområde.

Det finns i Finland i dagsläget 184 samkommuner, bland annat landskapsförbund, sjukvårdsdistrikt och specialomsorgsdistrikt.

Jämförelse beträffande antal i Finland och i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Antalet kommunalförbund i Sverige är betydligt mindre, cirka 90. Denna skillnad kan förklaras med följande huvudorsaker:

  1. Antalet små kommuner är större i Finland
  2. I Sverige finns det landsting, men ej i Finland
  3. Finland är tvåspråkigt, vilket gör att svenskspråkiga kommuner kan anse sig behöva samarbeta, även om de inte är angränsande.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Kårkulla samkommun är ett exempel på en samkommun. Det är en sammanslutning av svenskspråkiga kommuner i hela Finland, med undantag för Åland. Till samkommunens verksamhet hör sjukvård och utbildning enligt omsorgslagen, i syfte att garantera att svenskspråkig utövning av dessa tjänster finns tillgängliga över hela landet.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ Optima samkommuns webbplats. Läst 17 december 2012,
  2. ^ Kårkulla samkommuns webbplats Arkiverad 24 juni 2017 hämtat från the Wayback Machine. (svenska) Läst 17 december 2012.