Samsung Galaxy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Samsung Galaxy logotyp

Samsung Galaxy (stiliseras som Samsung GALAXY eller SAMSUNG Galaxy) är en produktfamilj från Samsung som omfattar smarttelefoner och surfplattor med Android som operativsystem.

Samsung har gjort 4 serier bland deras smartphones varav 2 betraktas som så kallade flagskepp och de andra två är billigare.

Den största och mest kända serien är Samsung Galaxy S som brukar ha ett pris runt 7500-9000 kr. Dessa brukar introducera nya funktioner, utseenden etc. Den senaste modellen i S-serien är "Samsung Galaxy S9 och S9+" från 2018.

Därefter kommer Samsung Galaxy Note som också är ett flagskepp och är mer premiummodell. Dessa brukar ha ett pris från 8000 kr och uppåt. Här kan Samsung ibland vissa upp ny teknik men det mesta brukar vara en ny kamera och en större skärm. Fast Note-serien är mest känd för dess penna som man använder till mobilen, en så kallad stylus. Den senaste mobilen i Note-serien är Samsung Galaxy Note 9 från i år (2018).

Den tredje serien är Samsung Galaxy A. Den här serien är en annan version av det tidigare årets S-serie. De har oftast några egna funktioner (exempel är Samsung Galaxy A8 och A8+ som baseras på Samsung Galaxy S8 som har två selfie-kameror) men kan till exempel ha något sämre kamera en S-serien och har fortfarande ingen trådlös laddning. Det här är Samsungs "medelpris-serie" och som brukar ligga på ett pris mellan 2900 och 5490 kr. Den senaste modellen är Samsung Galaxy A8 och A8+ från 2018.

Den fjärde serien är J. Detta är en budget-telefon som är gjord för de som bara behöver det viktigaste från en smartphone t.ex. ringa, chatta, skicka sms, surfa etc. men inte bryr sig om hastighet, nya funktioner eller kameran men kan också vara till den som har en begränsad ekonomi. Dessa brukar ligga på ett pris mellan 1500 och 3000 kr. Den senaste modellen är Samsung Galaxy J7 från 2017.

Beteckning[redigera | redigera wikitext]

Produkternas namn inleds med Samsung som är företaget, därefter kommer Galaxy som är familjenamnet och sist kommer det unika namnet som talar om vilken produktserie inom familjen det handlar om. Exempelvis handlar Note om smartphones med riktigt stor bildskärm och pekpenna.

Samsung Galaxy S[redigera | redigera wikitext]

Samsung Galaxy-smarttelefoner (framifrån).
Samsung Galaxy-smarttelefoner (bakifrån).

Samsung Galaxy Note[redigera | redigera wikitext]

Samsung Galaxy Note 6 tillverkades inte. Samsung valde att släppa Samsung Galaxy Note 7 samma år som man släppte Samsung Galaxy S7.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Samsung Galaxy, 23 juni 2016.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Samsung Galaxy S7 Active lanserad”. http://www.mobil.se/nyheter/samsung-galaxy-s7-active-lanserad#.V7oPApiLTIU. Läst 21 augusti 2016. 
  2. ^ ”Galaxy Watch | Samsung Sverige” (på sv-SE). Samsung se. https://www.samsung.com/se/wearables/galaxy-watch/. Läst 3 oktober 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]