San Benedicto

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Revillagigedoöarna
San Benedicto

San Benedicto (spanska Isla San Benedicto, tidigare Inocentes och La Anublada) är den östligaste ön i ögruppen Revillagigedoöarna i östra Stilla havet som tillhör Mexiko.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

San Benedictoön ligger cirka 52 kilometer norr om huvudön Socorro.

Den obebodda ön är av vulkaniskt ursprung och har en areal om ca 5,9 km² med en längd på ca 4,8 km och ca 2,4 km bred.

Den högsta höjden är vulkanen Bárcena på ca 300 m ö.h. på öns södra del.

Hela ögruppen ingår i Manzanillos kommun i delstaten Colima men förvaltas direkt av staten då den numera är ett naturreservat.

Ön var boplats för den numera utdöda San Benedictomygen (Salpinctes obsoletus exsul) en endemisk underart av gärdsmygar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

San Benedictoön upptäcktes den 25 december 1533 av spanske kapten Hernando de Grijalva på fartyget "San Loranzo" och namngavs först "Isla Inocentes".

1542 återupptäcker spanske Ruy Lopez de Villalobos ön och döper den till La Anublada.

Därefter besöks ön av en rad upptäcktsresande bl.a Alexander von Humboldt 1811 och den amerikanske ornitologen Andrew Jackson Grayson 1865.

Den 25 juli 1861 under presidenten Benito Juárez införlivas hela ögruppen i delstaten Colima och 1957 upprättar den mexikanska flottan en bas på huvudön. Öns vulkan har haft ett utbrott i modern tid som började den 1 augusti 1952 och varade till den 24 februari 1953.

Ögruppen är en form av naturreservat s.k Reserva de la Biosfera (biosfäriskt reservat) "Archipiélago de Revillagigedo" sedan 1994.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]