Sankt Jörgens park, Lund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Axel Wallenbergs minnessten över det forna spetälskesjukhuset.
I parken sydligaste del finns en numera torrlagd damm

Sankt Jörgens park eller Skönadalsparken som den kallades då den anlades på 1940-talet, är en park norr om Villa Sunna och Hardebergaspåret i Lund.[förtydliga] Parken utformades av stadsträdgårdsmästare Oscar Ahlström. Arbetet med parken försenades då det under andra världskriget odlades potatis på platsen.

I Sankt Jörgens park centrala del finns en stensatt damm som dock varit torrlagd sedan 2006. I parkens sydvästra del låg förr ett spetälskesjukhus och ett minnesmärke gjort av Axel Wallenberg restes på platsen 1953. En bäck rinner genom parken och där finns insekter, groddjur och småfåglar. Ekar och silverlönnar växer i parken.

Stridsledningscentral[redigera | redigera wikitext]

Under parken och dammen ligger sedan invigningen 1957 en stor underjordisk, äggformad stridsledningscentral som är beräknad att stå emot en direkt kärnvapenträff. "Ägget" hålls upp i mitten av ett antal stötdämpande metallspröt. Betongväggarna är 1 meter tjocka. Förutom själva ledningscentralen fanns där logement till manskapet, kök, badrum, expeditioner, vattentank osv, sammanlagt många hundra kvadratmeter yta i två plan. Stridsledningscentralen var fullt operabel och bemannad till någon gång in på tidigt 80-tal, sedan övergavs den. Alltsammans bommades igen ett flertal gånger men folk tog sig in ändå. Lokalerna utnyttjades till rejvfester på 90-talet, trots ganska stora problem med fukt/mögelskador. Till slut göts hela ingången igen 2009 med betong så nu kommer ingen in.

Källor[redigera | redigera wikitext]