Plaskdamm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fredhällsparkens plaskdamm, vy österut med DN-skrapan i bakgrunden, juli 2010.

En plaskdamm eller vattenlek är en grund simbassäng avsedd för småbarn, som vanligtvis finns i en del offentliga parker.

Plaskdammar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Plaskdammar anlades i många stadsdelar i Sveriges städer på 1900-talet. Begreppet förekommer sedan 1929. Många plaskdammar på offentliga platser och parker har på senare år stängts av hygieniska skäl och säkerhetsskäl.

På 1960-talet framhölls att en stor plaskdamm (250–300 m²) med ett vattendjup av 30–40 cm är en härlig sommarlekplats,[1] men att den också är dyr och svår att underhålla, då det kunde krävas särskilda anläggningar för rening och klorering av vattnet. Plaskdammar borde därför anläggas så att de även kunde användas med vattnet urtömt. Ett billigare alternativ vore enbart en fristående dusch. Drickfontäner och kar med rinnande vatten var en alternativ vattenlek, vanlig i Schweiz. Vid anläggning av badhus nämndes småbarnsbassäng (20–50 m², 0,2–0,5 m djup) som en särskild kategori.[2] Men det poängterades i sammanhanget att man "endast i undantagsfall" har möjlighet att bygga bassänger av alla kategorier.

Plaskdammar i bruk i svenska kommuner[redigera | redigera wikitext]

Plaskdammar som funnits i svenska kommuner[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bygg : handbok för hus-, väg- och vattenbyggnad (1962), del 7: Husbyggnadsplanering, avsnitt 773:42, sid. 708.
  2. ^ Bygg (1962), del 7, avsnitt 766:263, sid. 616.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]