Sankthanskors

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svensk trafikskylt
Kommandotangent på Apple-datorer

Ett Sankthanskors, , är en symbol som används i flera sammanhang. Namnet har det fått av att det i medeltida kalendrar markerar Johannes Döparens dag. Sankthanskorset används på lokaliseringsmärken i Norden för att hänvisa till sevärdheter. Sedan 1984 har den synts som markör på den speciella "kommandotangenten" på de flesta av Apples Macintosh-tangentbord. Apple behövde inför lanseringen av sin nya dator en alternativ tangentsymbol till sitt välkända äpple, och företagets designer Susan Kare hittade därefter det finsk inspirerad[1] svenska vägmärket[2]Symbolen är numera del av den officiella teckenuppsättningen för Unicode-typsnitt, där den har beteckningen Place of Interest Sign[3] (på svenska ofta kallad kringla). Det ingår även i Riksantikvarieämbetets symbol.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Riksantikvarieämbetets historia (se paragraf 17)”. raa.se. https://www.raa.se/om-riksantikvarieambetet/riksantikvarieambetets-historia/. 
  2. ^ ”Swedish Campground”. Folklore.org. http://www.folklore.org/StoryView.py?project=Macintosh&story=Swedish_Campground.txt&sortOrder=Sort%20by%20Date&detail=medium. 
  3. ^ ”Indices”. Unicode, Inc. http://www.unicode.org/versions/Unicode5.0.0/Indices.pdf. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]