Riksantikvarieämbetet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Riksantikvarieämbetet
Raafront.jpg
Riksantikvarieämbetets huvudkontor
Departement Kulturdepartementet
Organisationstyp Statlig förvaltningsmyndighet
Kommun Stockholm
Län Stockholm
Organisationsnr 202100-1090
Myndighetschef Lars Amréus, riksantikvarie
Instruktion SFS 2007:1184
Regleringsbrev För budgetåret 2013
Webbplats www.raa.se

Riksantikvarieämbetet (RAÄ), är en av de centrala myndigheterna i svensk kulturpolitik och den centrala förvaltningsmyndigheten för frågor som rör kulturmiljö och kulturarv. Riksantikvarieämbetet har överinseende över kulturminnesvården i landet och lyder under Kulturdepartementet. Myndighetens chef (motsvarande generaldirektör) kallas riksantikvarie.

Den 2 juni 2005 beslutade regeringen att omlokalisera stora delar av Riksantikvarieämbetets verksamhet från Stockholm till Gotland. Riksantikvarieämbetet flyttade in i de nya lokalerna på A7-området i Visby i oktober 2008. I huset finns också Riksutställningar som flyttade in redan 2007.

Stora delar av verksamheten finns dock kvar i Stockholm, i Livgardet till hästs gamla kanslikasern vid Historiska museetÖstermalm. Under planen mellan huvudbyggnaden och Östra stallet ligger magasinen som hyser arkiv- och bibliotekssamlingarna insprängda.

Riksantikvarieämbetet hade tidigare även en arkeologisk uppdragsverksamhet, UV, som är landets största uppdragsarkeologiska organisation med flera regionkontor bland annat i Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Den 1 januari 2015 flyttades den arkeologiska uppdragsverksamheten över till Statens historiska museer, SHMM. Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar, "RAGU", var ett sådant regionkontor under 1970- och 1980-talen. Numera sköts uppdragsarkeologin på Gotland i stället av Länsmuseet på Gotland.

I Riksantikvarieämbetet ingår även Antikvarisk-topografiska arkivet och Vitterhetsakademiens bibliotek.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]