Sant'Agnese in Agone

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 41°53′56″N 12°28′21″Ö / 41.89889°N 12.47250°Ö / 41.89889; 12.47250

Sant'Agnese in Agone
Kyrkobyggnad
Sant'Agnese in Agone, exteriören
Sant'Agnese in Agone, exteriören
Land Italien
Region Lazio
Stift Roms stift
Läge Rom
Religion Romersk-katolska kyrkan
Uppförd 1652–1672
Arkitekt Girolamo Rainaldi
Francesco Borromini
Carlo Rainaldi

Sant'Agnese in Agone är en barockkyrka vid Piazza Navona i Rom. Kyrkan är invigd åt jungfrumartyren Agnes. Kyrkan påbörjades 1652 under arkitekten Girolamo Rainaldi och hans son Carlo, men senare kom Francesco Borromini att utöva ett stort inflytande över kyrkobyggnadens utformning.

Byggnadshistoria[redigera | redigera wikitext]

Det finns belägg för att en kyrka skall ha funnits på denna plats på 700-talet. Kyrkan uppfördes på ruinerna efter Domitianus stadion och på det som enligt traditionen är platsen för helgonet Agnes martyrium. Enligt en tolkning kommer agone från italienskans agonia, "dödskamp". Den kristna flickan Agnes (död 304) vägrade att offra till de romerska gudarna och fördes då till en bordell belägen i Domitianus stadion, där hon kläddes av naken. Hennes hår skall då mirakulöst ha växt och skylt henne. Slutligen dödades hon med ett svärdshugg i halsen. Hennes reliker vördas i basilikan Sant'Agnese fuori le Mura, förutom huvudet, som vördas i Sant'Agnese in Agone.

Det ursprungliga oratoriet ombyggdes under påven Callixtus II (1119–1124) och konsekrerades 1123. Under påven Innocentius X (1644–1655) inleddes en omfattande ombyggnad av kyrkan. Hans släkt, Pamphili, innehade palatset till vänster om kyrkan och han ämnade ha den som sin gravkyrka. Grundstenen till den nuvarande kyrkan lades den 15 augusti 1652. Arkitekten Girolamo Rainaldi planerade att uppföra en åttkantig byggnad med en mäktig förhall och en tämligen låg kupol. I juli 1653 avstannade byggprojektet på grund av meningsskiljaktigheter mellan påven och Camillo Pamphili, som hade utnämnt Girolamo Rainaldis son Carlo Rainaldi till chef för kyrkobygget. Mot påvens vilja ville Camillo Pamphili förstora kyrkans fritrappa. Det hela slutade med att påven bad Francesco Borromini att fortsätta bygget. Borromini ändrade de tidigare ritningarna. Istället för en förhall formgav han en konkav fasad, försåg kupolen med en hög tambur och omgestaltade interiören. Fasadens krönande balustrad har till höger en staty föreställande Sankta Agnes, men ingen till vänster.

Kyrkans nuvarande kardinaldiakon är Gerhard Ludwig Müller.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]