Saunders-Roe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Saro Princess G-ALUN Cowes 1954
SRN1 Hovercraft

Saunders-Roe Ltd (SARO) var en engelsk flygplans- och båtfabrik.

Under 1910 blev båttillverkaren S.E. Saunders på Isle of Wight kontrakterad att tillverka flygplan till Royal Flying Corps (RFC). Eftersom företaget tidigare inte tillverkat flygplan blev deras produkter licenstillverkning av andra tillverkares modeller. Bland annat tillverkades att stort antal Avro 504 och Short 184. Dessutom fungerade man som underleverantör av flygplansdelar till en mängd engelska flygplanstillverkare.

Efter första världskriget specialiserade man sig på tillverkning av flygbåtar, där företagets kunskap i båttillverkning var en stor fördel. 1929 köpte Alliott Verdon Roe företaget och döpte om det till Saunders-Roe Ltd. Under Roes ledning tillverkade företaget ett stort antal varianter av flygbåtar, dock var det ingen av dem som tillverkades i stort antal. 1931 inledde man ett samarbete med Simmonds Spartan Aircraft som resulterade i att de båda företagen slogs samman 1933.

Under andra världskriget blev fabrikens huvudinriktning tillverkning av Supermarine Walrus och Sea Otter, samt reparationer av skadade flygplan.

Efter kriget inledde man konstruktionen av passagerarflygbåten Princess, som var tänkt att användas till tranatlantiska flyglinjer. Tre prototyper tillverkades, men utvecklingen var redan förbi flygbåtarna, och när första prototypen flög 1952 var passagerartrafiken över Atlanten redan igång med Boeing Stratocruiser. Företagets sista flygplan blev jaktflygplanet P.192 1957. Flygplanet konstruerades för Royal Air Force och Luftwaffe. När de båda tilltänkta köparna inte var intresserade av den utvecklade modellen SR.177, upphörde tillverkningen av flygplan vid fabriken. Från mitten av 1950-talet övergick produktionen mer till helikoptrar och autogiros. Den kanske mest kända är den som tillverkades under namnet Skeeter. Den hade man utvecklat från Juan Ciervas autogiro.

Saunders-Roe blev tillsammans med Westland Aircraft, Fairey och Bristol Aeroplane Companys helikopterdivision en del av Westland Helicopters 1960. Efter att verksamheten slogs samman med Westland Helicopters, flyttades all flygverksamhet till Hayes i Middlesex, medan fabriken på Isle of Wight fortsatte med tillverkning av svävare. 1958 kontrakterades Saunders-Roe att utveckla Saunders-Roe, Nautical 1 - SR.N1 – som blev den första fungerande svävaren.[1] Den kördes för första gången 11 juni 1959 och 25 juli 1959 följde korsandet av Engelska kanalen.

Flygplan tillverkade vid Saunders-Roe[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/june/11/newsid_4333000/4333329.stm