Juan de la Cierva

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Juan de la Cierva
Monument över Juan de la Cierva.

Juan de la Cierva (spanskt uttal hwan de la thierva) född i Murcia Spanien, 21 september 1895, död 9 december 1936 i Croydon, England. Son till den konservative politikern Juan de la Cierva (1864-1938).

Juan de la Cierva var en flygpionjär från Spanien som konstruerade den första fungerande autogiron (föregångare till helikoptern) som klarade av att förbli stabil i luften.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Redan som femtonåring konstruerade han tillsammans med två kamrater ett glidflygplan BDC 1, namnet kom från de tre kamraternas namn Barcala, Diaz och Cierva. Flygplanet visades upp i augusti 1912 vid flygfältet i Madrid där det även provflögs av den franske piloten Jean Mauvais.

Cierva blev fascinerad av flygning och studerade till ingenjör i Madrid. Efter avklarade studier konstruerade han Spaniens första tremotoriga flygplan 1918. Flygplanet havererade under en av testflygningarna och Cierva funderade på om man kunde konstruera ett flygplan som med hjälp av en rotor kunde landa säkert vid motorbortfall utan att stalla.

Första lyckade flygningen med en autogiro genomfördes i Madrid 9 januari 1923 med prototypen C 4, som flögs av Alejandro Gomez Spencer på en 4 km lång rundflygning med en snittfart av 60 km/h. Efter genombrottet förbättrade Cierva konstruktionen och tillverkade fler prototyper. I oktober 1925 bjöds han in av British Air Ministry för att demonstrera sin senaste modell C 6A som han konstruerat i samarbete med A.V. Roe & Co. Ltd (Avro). Autogiron med en flygkropp från en Avro 552A och Ciervas rotorkonstruktion flögs från ett fält nära Farnborough av piloten Kapten Frank T. Courtney (1894-1982) 30 oktober 1925. Ett år senare flyttade Cierva till England och med stöd av Air Commodore Lord Weir startade han företaget Cierva Autogiro Company i Hanworth.

1927 genomgick han flygutbildning och lärde sig flyga sina egna konstruktioner. Han räknade själv flygningen den 18 september 1928 som sin största personliga framgång då han med sin egen konstruerade C 8 lyckades flyga mellan London-Croydon och Paris-Le Bourget på 2 timmar 18 minuter, samtidigt blev han den förste person som flög över engelska kanalen med en autogiro.

1928 inledde Cierva ett samarbete med Parnall Aircraft, där Parnall svarade för flygkropparna medan Cierva konstruerade rotorsystemet. Samarbetet resulterade i modellerna C 10 och C 11

1932 konstruerade han det som kom att bli den stora försäljningsframgången, Cierva C 19, baserad på en Avro TIPO 620 - en autogiro som kunde flyga med så låg fart som 40 km/h. Licensrättigheter såldes till Focke-Wulf i Bremen och i USA tillverkades typen av både Pitcairn-Cierva Autogiro Company och Kellett Autogiro Corporation på licens.

Samma år erhöll han även den stora guldmedaljen av Fédération Aéronautique Internationalé (FAI) för berömlig gärning inom flyget.

Juan de la Cierva omkom vid en flygning mellan London och Amsterdam när den DC 2 från KLM han satt i havererade i samband med starten från Croydon Airport 9 december 1936.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Wings of tomorrow, 1931
  • Enginneering theory of the Autogiro, 1931
  • Theory of Stresses in Autogiro Rotor Blades, 19xx
  • New Developments of the Autogiro, 1935