Sberbank

Från Wikipedia
Сбербанк России
Sberbank Rossii
Logo Sberbank.svg
TypAktiebolag
HuvudkontorMoskva, Ryssland
NyckelpersonerGerman Gref
BranschBank
Antal anställda250 000
Historik
Grundat1841
GrundareRysslands centralbank[1]
ErsätterSberbank Sovjetunionen
Övrigt
Webbplatswww.sberbank.ru

Sberbank Rossii (ryska: Сбербанк России, en sammandragning av "сберегательный банк" Svenska: "Sparbanken i Ryska federationen") är den största banken i Ryssland och i Östeuropa. Banken har sitt säte i Moskva och dess historia går tillbaka till Jegor Kankrins ekonomiska reform 1841. I många regioner är Sberbank praktiskt taget den enda bank som kan ge de lokala myndigheter komplexa banktjänster och betydande ekonomiskt stöd för att genomföra investeringar eller genomföra sociala program. Sberbank har dotterbolag i Ukraina och Kazakstan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sparbanken i Ryska federationen är den äldsta banken i landet och inrättades 1841. Efter 1998 års ryska finanskris fortsatte Sberbank att byta fokus från Nollkupongobligationer (GKO-OFZ), för att istället göra investeringar i den privata sektorn.

Ägarskap[redigera | redigera wikitext]

Centralbanken i Ryska federationen, även känd som Bank of Russia, är majoritetsägare i Sberbank med ett innehav på 60,25% av Sberbank.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: hebreiskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sberbank of Russia, 19 april 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör Sberbank.