Schlager (tidning)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Schlager
PublikationstypMusiktidning
Grundad10 oktober 1980
Nedlagd1985
SpråkSvenska

Schlager var en svensk rocktidning som startades i Stockholm 1980 av bland andra musikjournalisterna Håkan Lahger, Mats Lundgren, Thore Soneson och Bengt Eriksson, samtliga hade tidigare varit verksamma på tidningen Musikens makt och den nya tidningen kom att förena äldre proggjournalister med nyfikenheten kvar och en yngre generation kritiker som präglats av punken, vilket också speglades i bredden på dess läsekrets. Tidningen var den dominerande musiktidningen på 1980-talet och anses ha förnyat den svenska musikjournalistiken med mer djuplodande och subjektiva artiklar. Tidningens fotografer främst Hatte Stiwenius, Tommy Nilsson, Mats Bäcker och Lars Torndahl förnyade bildspråket kring rockmusik och porträtt inspirerad bl.a. den Engelska tidningen New Musical Express. De bröt normen som länge gällt med glamorösa idolbilder för att istället göra grafiskt starka bilder fram för allt i svartvitt. Den kan sägas ha spelat en lika stor roll för 1980-talets svenska musikjournalistik som Pop tio år senare.

1985 slogs Schlager ihop med tidningen Ritz och blev den nya tidningen Slitz.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Första numret av Schlager gavs ut den 10 oktober 1980. Tidningen som utkom varannan vecka gavs till en början ut i tabloidformat men från hösten 1982 gavs den ut i samma format som en veckotidning med glättat papper. Namnet på tidningen valdes delvis som ironi, men också för att ordet schlager står för något som slår an. Förutom den tryckta tidningen gav Schlager även ut singlar (se; Schlagers julsingel). År 1985 slogs tidningen ihop med den göteborgsbaserade konkurrenten Ritz och bildade Slitz. Schlager hade då utkommit i 110 nummer. Tidningen Slitz som till en början fortsatte som musiktidning kom med tiden att helt ändra inriktning.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Eriksson, Bengt; Soneson, Thore (2011). Best of Schlager: när den svenska rockjournalistiken föddes : texter ur tidningen Schlager. Göteborg: Reverb. ISBN 978-91-85697-31-1 

Källor[redigera | redigera wikitext]