Tacfarinas Yamoun

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Schmackeboom)
Tacfarinas Yamoun
Pseudonym(er)Tac, Le Tac
Födelsedatum28 december 1981
NationalitetAlgeriet Algeriet
GenrerPop, Afro-Pop
RollLåtskrivare, sångare, producent
År som aktiva2012-
SkivbolagWarner Music Sweden
ArtistsamarbetenPARi, Arash Labaf, Oscar Zia, Loulou Lamotte, Behrang Miri, Medina
Relaterade artisterAll One, PARi

Tacfarinas Yamoun, född 28 december 1981 i Algeriet, också känd under sitt artistnamn Le Tac, är låtskrivare och artist och del av musikduon PARi.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tacfarinas Yamoun är av nordafrikansk påbrå och är Amazigh (Berber) från Algeriet. Han flyttade till Sverige 2008 och bodde innan dess i Paris en längre tid. Han är mest känd som ena halvan av musikduon PARi och har skivkontrakt med Warner Music Sweden[1]. Yamoun har lång erfarenhet av låtskriveri och har tillsammans med Anderz Wrethov skrivit ett antal låtar för ett flertal artister såsom Medina, Arash och Behrang Miri.[2] Han har även släppt musik under artistnamnet Le Tac som soloartist och släppte då bland annat singeln "Schmackeboom".[3]

Musik[redigera | redigera wikitext]

2013 var Yamoun en av låtskrivarna till låten "Jalla Dansa Sawa", framförd av Behrang Miri tillsammans med Loulou Lamotte och Oscar Zia, som medverkade i Melodifestivalen 2013.[2] Låten nådde Platinanivå och har över 16 miljoner streamsSpotify. Som bäst låg den fyra på Svensktoppen.[källa behövs]

Yamoun har också skrivit låtar till bland annat Medina och Arash.[4]

Som soloartist har han släppt singeln "Schmackeboom", som nådde guldnivå i försäkning och streams. Låten beskrevs som en sommarplåga av Dagens Nyheter,[3] Expressen[5] och P4 (Sveriges Radio)[6]. Låten spelades in i sju olika språk och Yamoun uppträdde med låten på svenska musikfestivaler.

Numera fokuserar Yamoun på sitt låtskrivande och artisteri i sin musikgrupp PARi tillsammans med artisten All One och producenten Anderz Wrethov.[1] De är signade av Warner Music Sweden.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

  • 2014 - "Schmackeboom" (som Le Tac)
  • 2020 - "Bon Appétit" (som Le Tac)

Referenser[redigera | redigera wikitext]