Scottish Cup

Från Wikipedia
Scottish Cup
Scottish cup.jpg
pokalen
Sport(er)fotboll
LandStorbritannien Storbritannien
RegionSkottland Skottland
Tidpunkthösten-våren
År1873/1874-
Geografisk omfattningSkottland
ArrangörSFA
Regerande mästareSt Johnstone FC (2021)
Flest titlarCeltic FC (40)

Scottish Football Association Challenge Cup mera känd under namnet Scottish Cup är en fotbollsturnering arrangerad av SFA som startade 1874. Trofén som överlämnas till det vinnande laget är den äldsta i sitt slag i hela världen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Scottish Cup startade säsongen 1873-74 och hade 16 deltagande lag. Queen's Park vann den första tävlingen genom att vinna över Clydesdale med 2–0 inför 3 000 åskådare. FA-cupen är världens äldsta fotbollstävling men trofén som överlämnas till det vinnande laget i Scottish Cup är den äldsta i hela världen, präglad 1885.

Scottish War Emergency Cup var en temporär tävling som hölls mellan februari och maj 1940 då Scottish Cup ställts in på grund av Andra Världskriget. 16 lag deltog och finalen vanns av Rangers med 1–0 över Dundee United.

Old Firm dominans[redigera | redigera wikitext]

The Old Firm (Celtic och Rangers, båda från Glasgow) är de två dominerande klubbarna i skotsk fotboll. De är de enda klubbarna som vunnit Scottish Premier League sedan starten 1998, deras dominans gäller även Scottish Cup.

Finalen den 13 maj 2006 mellan Hearts och GretnaHampden Park var den första på nio år som ett Old Firm-lag inte deltog i, och den första någonsin med ett lag från skotska tredje divisionen.

Cupchocker[redigera | redigera wikitext]

Det förekommer att lag från lägre divisioner blir "jättedödare" när de vinner över lag från högre divisioner. En berömd cupchock var när division två-klubben East Fife vann finalen 1938 mot Kilmarnock eller när Berwick Rangers besegrade Rangers med 1–0 1967.

År 2000 vann division ett-klubben Inverness Caledonian Thistle över Celtic med 3–1 på Celtic Park. Celtic med Roy Keane som gjorde sin första match i klubben, förlorade även mot Clyde, (ett lag där genomsnittsåldern på spelarna var 21 år,) med 2–1 på Broadwood Stadium i januari 2006.

Strukturen[redigera | redigera wikitext]

Tävlingen är en utslagstävling där de tävlande paras ihop helt slumpvis genom lottning. Lottningen bestämmer även vilket lag som kommer att få hemmaplan. Om en match slutar oavgjort blir det omspel, på arenan för laget som hade bortaplan i första matchen. Om omspelsmatcher slutar oavgjort avgörs den genom övertid och straffsparkar.

Semifinalerna spelas på neutral plan, oftast på nationalarenan Hampden Park, även finalen brukar spelas på Hampden Park. Finalerna 1992-93 och 1997-98 spelades på Celtic Park och Ibrox Stadium fick finalen 1996-97 då Hampden Park genomgick reparationer. Finalen och semifinalerna avgörs genom övertid och straffsparkar om så behövs.

Mästare[redigera | redigera wikitext]

1874–1900[redigera | redigera wikitext]

1901–1939[redigera | redigera wikitext]

1940–1979[redigera | redigera wikitext]

1980 -[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]