Vår

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Alfhild Agrells pjäs med samma namn, se Vår!.
Trädgård med tulpaner på våren.
Surkörsbär blommar på våren.

Vår är inom tempererat klimat en av de fyra årstiderna, som på norra halvklotet enligt årets kalenderindelning brukar omfatta månaderna mars, april och maj, och på södra halvklotet brukar våren enligt kalender omfatta månaderna september, oktober och november. Då årstiderna inte ser likadana ut i de olika delarna av världen saknas dock internationell meteorologisk definition.[1]

Vädret[redigera | redigera wikitext]

Vädret blir gradvis varmare under våren. I mitten förekommer ofta så kallat "aprilväder" med snabbt omväxlande väderlek. Medan vinterkläder kan hängas undan och tunnare jackor kan användas, får man ofta användning för paraply och regnkläder.

Vår i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Vår i Sverige

SMHI definierar att den meteorologisk våren infaller när dygnsmedeltemperaturen är stigande och i sju dygn i följd är högre än 0 grader men under 10 grader. Då infaller våren den första av dessa dygn. Dessutom gäller att våren inte kan börja före 15 februari.[2] Enligt en kalendarisk definition omfattas våren av månaderna mars, april och maj.[2]

Kulturella tolkningar[redigera | redigera wikitext]

Våren är en årstid som förknippas med förnyelse och pånyttfödelse, vilket till exempel lett till namngivningen av Pragvåren 1968, då Tjeckoslovakien försökte införa en ökad liberalisering av det dåvarande politiska systemet, och Arabiska våren som representerar störtandet av diktaturer och ökad liberalisering i flera arabiska stater.

Under våren finns flera helgdagar och andra särskilda dagar, med särskilda riter, ofta med vissa inslag som anknyter just till vårens pånyttfödelse av naturen. Exempelvis finns påsk, aprilskämt, valborgsmässofirande och pingst.

Blommande hägg i Nykarleby.

Häggens blomning och tiden fram till syrenens blomning betraktas av många som vårens höjdpunkt, vilket bland annat föranlett olika lyriska uttryck. I den gamla uppslagsboken Ugglan beskrevs blomningen med: "Några få ljumma majnätter och varma dagar är nog, och liksom genom ett trollslag står häggens svällande och doftande blomsterskrud färdig, frigjord från vinterknopparnas fängsel, ett mästerverk av naturens slösaktiga alstringskraft, ty ingen skönare brudslöja kan den unga Flora ikläda sig vid vårsolens möte." Särskilt skomakare brukade i äldre tid ta ledigt under denna tid av våren och hade alltså "stängt mellan hägg och syren".

Våren (Il primavera, komponerad 1723, uruppförd 1725) är en av fyra violinkonserter i Vivaldis komposition De fyra årstiderna. Våroffer (franska: Le Sacre du printemps) är ett modernistiskt dansdrama från år 1913, med undertiteln Bilder av det hedniska Ryssland. Det tonsattes av Igor Stravinskij, som också skrev librettot tillsammans med Nicholas Roerich.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vår”. SMHI. 28 oktober 2011. http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/var-1.1080. Läst 26 september 2015. 
  2. ^ [a b] ”Vår”. SMHI. https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/var-1.1080. Läst 14 februari 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]