Vår

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Alfhild Agrells pjäs med samma namn, se Vår!.
Trädgård med tulpaner på våren.
Surkörsbär blommar på våren.

Vår är inom tempererat klimat en av de fyra årstiderna, som på norra halvklotet enligt årets kalenderindelning brukar omfatta månaderna mars, april och maj, och på södra halvklotet brukar våren enligt kalender omfatta månaderna september, oktober och november.

Våren är en årstid som förknippas med förnyelse och pånyttfödelse, vilket till exempel lett till namngivningen av Pragvåren 1968, då Tjeckoslovakien försökte införa en ökad liberalisering av det dåvarande politiska systemet, och den Arabiska våren som representerar störtandet av diktaturer och ökad liberalisering i flera arabiska stater.

Vår i Sverige[redigera | redigera wikitext]

SMHI definierar meteorologiskt vår som när dygnsmedeltemperaturen är stigande, stadigvarande mellan 0 och +10 °C i minst sju dygn i följd, förutsatt att detta infaller efter den 15 februari.[1] Denna definition gäller dock enbart i Sverige, då årstiderna inte ser likadana ut i andra delar av världen. Någon internationell meteorologisk definition av vår finns därför heller inte. Enligt kalenderindelningen av året börjar våren i Sverige den 1 mars, oavsett väder.

Ankomsten av vissa flyttfåglar och blommande örter brukar av många anses som tecken på att våren har kommit. I Sverige är sädesärla ett typiskt exempel på ett sådant vårtecken. Andra vanliga saker som anses som vårtecken är islossning och att snön som fallit under vintern smälter, vilket ibland kan utlösa vårfloder. Pollenallergi, särskilt från björk och andra lövträd, kan vara ett besvär för en del människor på våren.

Vårens normala ankomst enligt SMHI:s definition:

  • Malmö: 22 februari
  • Stockholm: 16 mars
  • Östersund: 11 april
  • Kiruna: 1 maj

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/var-1.1080

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]