Seniornet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

SeniorNet Sweden är en ideell förening i Sverige som har till ändamål att främja dator- och internetanvändning bland personer från 55 år och uppåt. Föreningen har 2016 drygt 9 000 medlemmar i många lokalföreningar i olika delar av landet.

År 1997 fick Marta Sandén en idé om att starta ett lärandenätverk för seniorer som var intresserade av datorer och internet. Sandén var vid tillfället anställd som sekreterare på regeringens IT-kommission under Socialdepartementet. Av dåvarande statsrådet Ines Uusman fick hon finansiering till en halvtidstjänst för att anställa en generalsekreterare för Seniornet. Förlagan till Seniornet fanns i USA. Medgrundare till föreningen var Karin Åkerblom och Vivianne Lundberg som även kom att bli föreningens första ordförande.[1]

Studiecirklarna handlar om grundläggande data men även digital kommunikation, bildhantering, webbplatser, släktforskning och sociala medier. Den första lokala klubben bildades på Lidingö och idag finns ett 50-tal lokala klubbar runt om i Sverige.[1]

SeniorSurf är en återkommande årlig aktivitet där SeniorNet samarbetar med folkbiblioteken för att få fler äldre att använda internet och vara en del av IT-samhället.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Marta Sandén skapar Seniornet – som lär ut internet till äldre” (på sv-SE). https://www.internetmuseum.se/tidslinjen/seniornet-1997/. Läst 11 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]