Socialdepartementet

Från Wikipedia
Socialdepartementet
UnderordnadRegeringskansliet
Ansvarigt statsrådJakob Forssmed
OrganisationstypDepartement
KommunStockholm
LänStockholm
Organisationsnr202100-3831
FöregångareCivildepartementet
Inrättad1 juli 1920
InstruktionSFS 1996:1515 (lagen.nu)
Webbplatswww.regeringen.se
Dokument från Kungliga Socialdepartementet rörande retroaktivt barnbidrag 1952-53, beloppet 507 kronor, motsvarar i 2022 års penningvärde ca 8100 kronor.

Socialdepartementet (S)[1] är ett departement under Sveriges regering som sköter bland annat social omsorg, vårdfrågor, socialförsäkringar och folkhälsofrågor. Departementschefen har i regel benämnts socialminister och nuvarande departementschef är Jakob Forssmed.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Departementet inrättades den 1 juli 1920 då det arbetstyngda Civildepartementet delas upp i två departement, Socialdepartementet och Kommunikationsdepartementet.

Dess lokaler ligger idag (2023) på Fredsgatan 8 i Stockholm

Myndigheter med flera[redigera | redigera wikitext]

Den största myndigheten under Socialdepartementet (sorterat efter kostnader) är Försäkringskassan, med årliga kostnader över 15 % av BNP och 16 000 medarbetare[2]. Denna myndighet har hand om ekonomiska aspekter av familjepolitik, samt ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning.

Till varje departements ansvarsområde hör ett antal statliga myndigheter som ska tillämpa de lagar och utföra den verksamhet som riksdag och regering har beslutat om. Regeringskansliet förvaltar också ett antal företag, hel- eller delägda av staten. Cirka 163 000 personer är anställda i dessa företag. Det finns även ett antal stiftelser som har bildats av staten.

Statsråd[redigera | redigera wikitext]

Departementschefer[redigera | redigera wikitext]

Se även Sveriges socialminister

Det statsråd som är departementschef på Socialdepartementet benämns normalt socialminister. Det enda undantaget är Annika Strandhäll som var chef för Socialdepartementet 2014–2019. Hennes ministertitel var socialförsäkringsminister 2014–2017 och socialminister 2017–2019.

Övriga statsråd på Socialdepartementet[redigera | redigera wikitext]

Normalt finns det ytterligare ett till tre statsråd utöver departementschefen (socialministern) som är placerade på Socialdepartementet. Dessa statsråd kan ha varierande ministertitlar, såsom barn- och äldreminister, familjeminister, folkhälsominister, hälsovårdsminister, sjukförsäkringsminister, sjukvårdsminister, vård- och äldreomsorgsminister.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]