Ines Uusmann

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ines Uusmann

Ämbetsperiod
19941998
Statsminister Ingvar Carlsson (19941996)
Göran Persson (19961998)
Företrädare Mats Odell
Efterträdare Björn Rosengren

Född 30 oktober 1948 (67 år)
Rolfstorps församling, Hallands län,  Sverige
Nationalitet Svenska
Politiskt parti Sveriges socialdemokratiska arbetareparti

Ines Junéa Uusmann, född Johansson 30 oktober 1948 i Rolfstorps församling i Hallands län, är en svensk politiker (socialdemokrat) och ämbetsman. Hon är gift med Jan Andersson och dotter till Thure G. Johansson.

Utbildning och karriär[redigera | redigera wikitext]

Efter gymnasiet gick Uusmann en yrkesutbildning inom Posten, där hon också engagerade sig fackligt. Under 1980-talets första hälft rekryterades hon till tjänsten som pressombudsman på dåvarande Statsanställdas Förbund (SF), numera SEKO. Detta ledde in Uusman på politikerbanan för socialdemokraterna. Hon var kommunalråd i Täby 1985–1990 och riksdagsledamot 1990–1998. Efter den socialdemokratiska valsegern 1994 utnämndes Uusman till statsråd och chef för kommunikationsdepartementet (kommunikationsminister) i regeringen Carlsson III. Hon kvarstod i denna befattning till 1998 och ingick därmed inledningsvis i regeringen Persson. Därefter var hon generaldirektör för Boverket 1999–2008.

Felaktigt citerad om Internet[redigera | redigera wikitext]

Uusman är ofta felaktigt citerad för att som kommunikationsminister ha sagt att "Internet är en fluga (...)" där den åsyftade flugan var det planlösa surfandet. Detta citat är i själva verket en rubrik satt av en rubriksättare i Svenska Dagbladet den 12 maj 1996. Uusmanns ursprungliga resonemang skildras i följande citat: "Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. [...] Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? [...] Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad."[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ines Uusman i Internetworld, nr. 10/1997, s. 6.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Society.svg Flag of Sweden.svg Denna biografiska artikel om en svensk politiker behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.


Företrädare:
Mats Odell
Sveriges kommunikationsminister
1994–1998
Efterträdare:
Björn Rosengren