Sentineleser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sentineleser är ett urfolk som bor på ön Norra Sentinel, väster om huvudön och huvudstaden Port Blair i Andamanerna som tillhör Indien. Sentineleserna tros härstamma från de första människorna som lämnade Afrika och antas ha bott på Norra Sentinel i omkring 60 000 år.

Mycket lite är känt om sentineleserna beträffande kultur, sociala struktur och språk då de lever helt avskurna från omvärlden och betraktas som ett av de mest isolerade folken på jorden. Under årens lopp har folk försökt att upprätta fredlig kontakt med sentineleserna misslyckats då de har varit mycket fientligt inställda mot alla utomstående besökare, som vanligen möts av pilar och stenar.

Det är okänt hur stor folkgruppen är men den uppskattas bestå av mellan 50 och 400 individer.[1]

Sentineleserna lever som jägare-samlare och många av dem är även fiskare. Deras vapen är kastspjut och pilbåge. Av flyg- och satellitbilder som tagits av Norra Sentinel framgår det att de inte bedriver något jordbruk, ens i liten skala. Det finns heller ingenting som tyder på att de har kunskapen om att kunna göra upp eld.[källa behövs] Deras bosättningar är dolda i öns täta djungel och det är inte känt hur deras byar ser ut.

Sedan 1960-talet har de indiska myndigheterna upprepade gånger försökt att ta fredlig kontakt med sentineleserna utan framgång. Indiska regeringen lämnar dem numera för sig själva och det är inte tillåtet att besöka ön.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ George Weber. ”The Andamanese - Chapter 8: The Tribes”. sid. part 6. The Sentineli. Arkiverad från originalet den 7 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130507061710/http://www.andaman.org/BOOK/chapter8/text8.htm. Läst 14 januari 2015. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]