Sentineleser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sentineleser är ett urfolk som bor på North Sentinel Island, väster om huvudön och huvudstaden Port Blair i Andamanerna som tillhör Indien. Sentineleserna tros härstamma från de första människorna som lämnade Afrika och antas ha bott på North Sentinel Island i ca 60 000 år.

Mycket lite är känt om sentineleserna beträffande deras kultur, sociala struktur och språk då de lever helt avskurna från omvärlden och betraktas som ett av de mest isolerade folken på jorden. Under årens lopp har alla försök att upprätta fredlig kontakt med sentineleserna misslyckats då de har varit mycket fientligt inställda mot alla utomstående besökare, som vanligen möts av pilar och stenar.

Det är okänt hur stor folkgruppen är men den uppskattas bestå av mellan 50 till 400 individer. Deras språk är helt olikt det som talas på de övriga öarna i Andamanerna.

Sentineleserna lever som jägare-samlare och många av dem är även fiskare. Deras vapen är kastspjut och pilbåge. Av flyg- och satellitbilder som tagits av North Sentinel Island framgår det att de inte bedriver något jordbruk ens i liten skala. Det finns heller ingenting som tyder på att de har kunskapen om att kunna göra upp eld. Deras bosättningar är dolda i öns täta djungel och det är inte känt hur deras byar ser ut.

Sedan 1960-talet har de indiska myndigheterna försökt att få en fredlig kontakt med sentineleserna upprepade gånger utan framgång. Indiska regeringen lämnar dem numera för sig själva och att besöka ön är inte tillåtet.

Källor[redigera | redigera wikitext]