September som aldrig tog slut

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

September som aldrig tog slut (från engelska Eternal September eller September that never ended) är ett uttryck myntat av Dave Fischer som syftar på den synbart oändliga tillströmningen av nybörjare till Internet som har pågått sedan Internet började nå de breda massorna.

Begreppet syftar på all tid ifrån september 1993 och framåt.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Runt september varje år kom alltid en ny kull av nybörjare in i Usenets nyhetsgrupper, eftersom folk då började på högskolor och universitet. Eftersom dessa nykomlingar sällan hade någon känsla för netikett och inte riktigt betedde sig som förväntat så fick de äldre användarna en hektisk period med att försöka lära in den nya "generationen" i nyhetsgruppernas sedvänjor och få bukt på den ökande halten av skräp som nykomlingarna producerade. Efter någon månad så brukade det reda ut sig till ett fungerande system igen.

September 1993[redigera | redigera wikitext]

September 1993 var dock annorlunda, eftersom inte bara de förväntade nykomlingarna dök upp, utan även de tiotusentals - senare miljontals - människor som använde America Online. I och med att America Online gav sina användare möjligheten att vara med i nyhetsgrupperna ledde detta närmast till en invasion. Om detta berodde på typen av användare eller deras oerhörda antal kan man diskutera, men Usenet återhämtade sig aldrig riktigt, utan det blev en permanent kvalitetsförsämring[källa behövs] på diskussionerna.

Begreppet september som aldrig tog slut användes först av Dave Fischer 26 januari 1994 i ett inlägg i alt.folklore.computers: "It's moot now. September 1993 will go down in net.history as the September that never ended."

Perspektiv[redigera | redigera wikitext]

Ibland utökas begreppet, till exempel genom att prata om ett framtida datum då Usenet blir förnuftigt, moget och bildat, något som sägs infalla 1 oktober 1993. Den 9 februari 2005 stängde America Online ner tillgången till nyhetsgrupperna för sina användare. Enligt vissa är alltså september 1993 slutligen över. Vissa menar dock att september tog slut några år tidigare, det första år då majoriteten av människorna på Internet använt det över ett år och därmed var fler än nybörjarna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]