Netikett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Netikett[1] (på svenska även nätetikett[2], nätvett[2] eller nätikett), bildat i analogi med engelskans netiquette, är oskrivna och skrivna etikettregler och rekommendationer för uppförande på Internet, främst vid skriftlig kommunikation vid till exempel datorpost, chatt, diskussionsgrupper, (förr) BBS:er och andra nätcommunities.

Netiketten utvecklades därför att skriftliga kommunikation via Internet skiljer sig från människors vardagserfarenheter i umgänge i näromgivningen. Man ser inte ansiktsuttryck hos den man talar med och missförstånd uppstår lätt kring vad som är kritik och vad som är humor. Man skriver lätt till en större publik och mängden meddelanden kan bli ohanterligt, särskilt om det uppstår konflikter (flejmkrig).

På Internet finns anonyma användare som döljer sig bakom pseudonymer, och vissa av dessa kan skriva provocerande inlägg som man inte skulle göra när man inte är anonym, exempelvis trakasserier (näthat eller nätmobbning) och avsiktliga provokationer (av nättroll). Nätforum har ingen ansvarig utgivare och grindvakt som på tidningarnas insändarsidor.

Publiken kan vara heterogen vad gäller teknisk utrustning, kunnighet, intresse och kulturbakgrund. Etiketten som utformades för att minska problemen med dessa kulturkrockar och vissa tekniska begränsningar – först som oskrivna regler, senare nedskrivna för att lättare förmedlas till nya användare – kom att kallas netikett.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Fram till Internet-revolutionen på 1990-talet kom nya människor i kontakt med Internet framförallt då terminerna började vid olika universitet och högskolor. Netikettregler utformades också för enskilda fora där enstaka aspekter av netiketten var särskilt viktiga, och inte nödvändigtvis självklara för nykomlingar.

När Internet spreds utanför högskolorna uppstod september som aldrig tog slut: det var inte bara i september nätet fick nya användare, utan året runt. Då dessa nya användare inte hade särskilt mycket kontakt med de "gamla" Internet-användarna bildades bland dem egna subkulturer. Då författarna till netikettreglerna inte längre uppfattades som auktoriteter minskade de traditionella netikettreglernas roll.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Numera är begreppet netikett mindre vanligt och det är sällan man hänvisas till generella regler för Internetkommunikation (även om netikettreglerna fortfarande kan vara aktuella). Istället har många Internetcommunities och tjänsteleverantörer specifika regler och användarvillkor. Med hänvisning till dessa villkor kan forumets moderator eller leverantör radera inlägg och stänga av användare som missköter sig. Med BBS-lagen blev några uppföranderegler lag för leverantörer av publika Internet-forum i Sverige.

Traditionella netikettregler[redigera | redigera wikitext]

Skolverket rekommenderar traditionella netikettregler för elever och lärare inom svensk utbildning, som kan sammanfattas enligt följande:[1]

 • Tänk efter innan du gör inlägg
 • Undvik VERSALER, som kan uppfattas som att du skriker
 • Undvik personangrepp, var saklig, behåll lugnet och använd gärna smileys
 • Dela upp långa texter
 • Skriv tydliga ämnesrubriker
 • Kontrollera först tidigare ställda frågor och svar, exempelvis i en FAQ
 • Skicka inte privata meddelanden till e-postlistor
 • Bifoga inte för tunga filer
 • Släng kedjebrev i papperskorgen

Det äldre forumet Passagen har liknande netikettregler [3].

Regler för moderna communities[redigera | redigera wikitext]

Moderna webbforum tillämpar i allmänhet regler och användarvillkor, ibland av mer juridisk karaktär, som grund för avstängning av användare och radering av inlägg. Några kända svenskspråkiga exempel är Googles villkor,[4] Facebook:s gemenskapsregler[5], Flashback Forums regler[6], Familjelivs säkerhetspolicy[7], Sweclockers regler[8], och även svenskspråkiga Wikipedias etikettriktlinje[9].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/saker/netikett
 2. ^ [a b] http://www.datatermgruppen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=91&obj=f8&uttr=n%C3%A4tikett
 3. ^ http://www.passagen.se/funktioner/hjalp/internet/internet_dok/netiquette.shtml
 4. ^ http://www.google.se/intl/sv/policies/terms/regional.html
 5. ^ https://www.facebook.com/communitystandards
 6. ^ https://www.flashback.org/regler
 7. ^ http://www.familjeliv.se/article/Information/sakerhetspolicy
 8. ^ http://www.sweclockers.com/forum/regler
 9. ^ https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Etikett