Serpentine

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Serpentine, sedd från den östliga sidan.

Serpentine är en sjö i parkerna Kensington Gardens och Hyde Park i London. Den utformades 1730 då drottning Caroline, Georg II:s maka, beordrade fördämning av floden River Westbourne i Hyde Park. Vid denna tid skapade Westbourne elva naturliga dammar i parken.

Serpentine har fått sitt namn från sin slingrande form. En central bro, som utgör gränsen mellan de två kungliga parkerna delar sjön i två delar. Den norra delen, ofta kallad The Long Water är en fristad för djurliv, som änder, gäss och svanar. En Peter Pan-staty står vid stranden. Den norra delen är öppnare och livligare, det finns två restauranger vid vattnet och olika fritidsattraktioner.

Sport och fritid[redigera | redigera wikitext]

Det finns en badplats kallad Lansbury's Lido öster om bron. Den är vanligtvis öppen sommartid, men det är tradition att på nyårsdagen dyka i sjöns iskalla vatten. Serpentine kommer att användas för simetappen av triathlontävlingen under Olympiska spelen i London 2012.

Det finns möjligheter att hyra roddbåtar. 2002 genomfördes det första, och hittills enda, världsmästerskapet i sprintrodd på Serpentine som ett försök lyfta fram rodd i statskärnan och lag från flera länder deltog.

Serpentine Road, som går längs sjön och inte är öppen för motortrafik, är en uppskattad plats för Londons inlineåkare; och det finns många andra möjligheter att utöva idrott i närheten.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia