Seward Highway

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Seward Highway
Längd 240 km
Byggd 1951
Västra änden Seward
Huvudavfarter Alaska Route 1
Norra änden Anchorage
Seward Highway

Seward Highway är en motorväg i den amerikanska delstaten Alaska som sträcker 240 kilometer från Seward till Anchorage. Den stod färdig 1951 och löper genom natursköna Kenai Peninsula och Turnagain Arm, där den utsågs till National Scenic Byway av US Department of Transportation.

Seward Highway är numrerad Alaska Route 9 (AK-9) för det första 60 kilometer från Seward till Sterling Highway, och Alaska Route 1 för resterande avstånd till Anchorage. Vid korsningen med Sterling Highway, vänder AK-1 västerut mot Sterling och Homer.

Cirka 13 km av Seward Highway leder in Anchorage är byggd till motorvägsstandard. I Anchorage avslutar Seward Highway på det gröna bältet, där AK-1 leds söderut på Gambell Street och norrut på Ingra Street. På 6th Avenue vänder AK-1 österut och blir Glenn Highway. Alaska 1 går västerut på 5th Avenue. Tecken pekar mot Seward och Glenn Highways på denna plats.

En del av Seward Highway var först färdig 1923 och motorvägen var klar den 9 oktober 1951. År 1989 utsågs motorvägen till ​​Scenic Byway och år 2000 till All-American Road.

Städer och platser längs med Seward Highway[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Seward Highway.