Interstate Highway System

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vägmärke för Interstatesystemet
Vägmärke för Interstate 5 som går ungefär parallellt med USA:s västkust.
Vägmärke för Interstate 70 som går mellan delstaterna Maryland och Utah.
Interstate 270 strax nordväst om Washington DC. Vägen delas upp i express- och lokalkörbanor, där lokalkörbanorna har anslutning till av- och påfarter. Eftersom det är en barriär mellan express- och lokalkörbanorna måste man veta i god tid att man ska svänga av.
Interstate 81 strax norr om Binghampton i delstaten New York. Avståndet mellan körbanorna är långt och vägen smälter fint in i landskapet.

The Dwight D. Eisenhower National System of Interstate and Defense Highways, vanligtvis kallat Interstate Highway System är ett nationellt nät av större vägar i USA. Systemet omfattar de flesta vägarna i USA av standarden freeway, men inte alla. Det finns också en del korta sträckor i Interstate-nätet som inte har denna standard.

Systemet är numrerat så att vägar med udda nummer går nord-syd medan vägar med jämna nummer går öst-väst. Interstate highways är typiskt kända som Interstate XX eller I-XX, där "XX" är en eller två siffror; ibland används benämningen Interstate Highway XX (IH XX) eller Interstate Route XX (IR XX).

Dubbla funktioner[redigera | redigera wikitext]

Vägnätet är konstruerat att fylla dubbla funktioner. I händelse av krig eller naturkatastrofer är vissa delar av vägnätet reversibelt för att på så sätt underlätta en snabb evakuering i endera riktningen. Det finns även en folktro om att vägnätet med avsikt har konstruerats så att det kan användas som flygfält för försvaret i händelse av krig, vilket är officiellt förnekat. Sådana lösningar är däremot vanliga i till exempel Sverige och Tyskland.

Möjligheten att evakuera större städer inför hotade naturkatastrofer har använts ett flertal gånger, till exempel:

Fiktion[redigera | redigera wikitext]

Möjligheten att reversera körriktningen återges i ett flertal fiktiva berättelser, bland annat filmerna Deep Impact och Independence Day.