Hoppa till innehållet

Sexfälla

Från Wikipedia

Sexfälla, eller honungsfälla är en organiserad typ av handling, plan eller scenario där man använder en förförisk kvinna eller man för att komma åt information eller för att få personen att utföra någon bedräglig handling. utan att personen är medveten om det.

Sexföllor används i olika scenarier inom spionage där en agent aktivt går in i ett romantiskt eller sexuellt förhållande med en civilt eller officiellt anställd och försöker utnyttja intimiteten för att manipulera eller tvinga honom eller henne att utpressa sitt mål eller för att komma åt hemlig information.

Används även privat, där en klassisk sexfälla används till exempel för att få bevis för att hennes man ägnar sig åt något icke önskvärt eller för att testa mannens trohet.[1] Sexfällor används också i utpressningssyfte.

På engelska betyder honey förutom honung också en person som är älskad, sötnos eller ens käraste, därav ordets engelska uttryck.[källa behövs] Som parallell finns de så kallade Femme fatale. De förekommer främst i skönlitteraturen där kvinnan främst verkar på egen hand och för egen vinning när de charmerar och förtrollar sina älskare. Ofta leder det för älskaren till kompromissfulla och dödliga fällor.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Stasi, den tidigare östtyska säkerhetspolisen använde sexfällor som under falsk identitet verkade i Västtyskland för att komma åt hemlig information och för att få inflytande över personer med viktiga positioner. Dessa personer kallades Romeoagenter för män respektive Venusagenter för kvinnor.

Mata Hari agerade som spion för Tyskland mot Frankrike under första världskriget från 1916. I augusti 1916 kontaktades hon av det franska kontraspionaget och lär ha arbetat för dem. Hon dömdes sedermera till döden och arkebuserades den 15 oktober 1917.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Inom filmen, till exempel i James Bond-filmerna, används sexfällor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TT (23 augusti 2018). ”Sexfälla bakom mord i Göteborg”. gp.se. http://www.gp.se/1.7838508. Läst 14 december 2020.