Shane MacGowan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Shane MacGowan
Shane-McGowan.jpg
FöddShane Patrick Lysaght MacGowan
25 december 1957[1] (63 år)
PemburyStorbritannien
MedborgarskapIrland
Utbildad vidWestminster School
Holmewood House School Arbcom ru editing.svg
SysselsättningMusiker, filmskådespelare, singer-songwriter, sångare, formgivare
Webbplatsshanemacgowan.com
Redigera Wikidata
Shane MacGowan 2010.

Shane Patrick Lysaght MacGowan, född 25 december 1957 i Pembury, Kent, är en irländsk-brittisk musiker och låtskrivare. Han är mest känd för sin tid som sångare och frontfigur för bandet The Pogues och anses av många som en nyskapare av den irländska traditionella folkmusiken.

Shane MacGowan föddes i Pembury i Kent men växte sedan upp i Tipperary i Irland och i Brighton och London i Storbritannien. Han var under sin uppväxttid ett av Londons mest kända ansikten inom punkrörelsen, och en röst för exil-irländarna. Han var ökänd för sina alkohol- och drogproblem, som ledde till att han sparkades av de övriga medlemmarna i The Pogues i början av 1990-talet. Han startade då bandet Shane MacGowan and the Popes. Under 2000-talet återförenades han med Pogues.

Bland Shane MacGowans förebilder finns Brendan Behan och Luke Kelly. Shane MacGowan har inspirerats av, inspirerat och samarbetat med artister som The Dubliners, Joe Strummer, Sinéad O'Connor, Nick Cave, Tom Waits, Steve Earle, Johnny Depp och U2.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID: 257024, omnämnd som: Shane MacGowan, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]