Shirley Jones

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Shirley Jones och Nancy Reagan 1982.

Shirley Mae Jones, född 31 mars 1934 i Charleroi, Pennsylvania, är en amerikansk skådespelare.

Hon föddes i Charleroi, Pennsylvania men växte huvudsakligen upp i Smithton i samma delstat. Namnet Shirley fick hon efter den tidens största barnstjärna, Shirley Temple. Jones började sjunga tidigt; hennes dröm var att få sjunga med sin stora idol Gordon MacRae.

När hon avslutat sina skolstudier reste hon till New York för av provsjunga, och fick en roll i Broadwayuppsättningen av South Pacific. Hon gjorde filmdebut 1955 i Oklahoma!, där hon spelade en enkel bondflicka som var förälskad i en ung man, spelad av ingen mindre än Gordon MacRae.

Jones medverkade till att börja med i musikaler, ofta som söt, pigg och sund ung flicka, men belönades med en Oscar för bästa kvinnliga biroll för en helt annan typ av kvinna, nämligen som prostituerad i Elmer Gantry. Bland övriga filmer Karusell (1956), Två red tillsammans (1961) och Music Man (1962). Genom åren har hon också haft gästroller i många TV-filmer.

Åren 1956–1974 var hon gift med skådespelaren Jack Cassidy; paret fick tre söner tillsammans och hon var styvmor till en av 1970-talets största tonårsidoler, David Cassidy; de två spelade tillsammans i den populära TV-serien Partridge Family (1970–1973).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]