Sils im Engadin

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sils im Engadin/Segl)
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Sils im Domleschg.
Sils im Engadin
tyskaGemeinde Sils im Engadin
rätoromanskaVschinauncha da Segl
Kommun
Kommunhuset och den reformert kyrkan i Sils/Segl
Kommunhuset och den reformert kyrkan i Sils/Segl
Sils i E Segl wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Oberengadin
Distrikt Maloja
Krets Oberengadin
Högsta punkt
 - läge Piz Corvatsch
 - höjdläge 3 451 m ö.h.
Yta 63,57 km²[1]
Folkmängd 773 (2012-12-31)[2]
Befolkningstäthet 12,2 invånare/km²
Kommunkod 3789
GeoNames 2658589
Officiellt språk tyska, rätoromanska
Karte Gemeinde Sils im Engadin Segl 2009.png
Webbplats: http://www.sils-segl.ch

Sils im Engadin (tyska) eller Segl (rätoromanska), officiellt Sils im Engadin/Segl, är en kommun i distriktet Maloja i den schweiziska kantonen Graubünden. Den ligger längst upp i dalen Övre Engadin, en mil sydväst om turist- och regionhuvudorten Sankt Moritz.

Det traditionella språket är den dialekt av rätoromanska som kallas puter. I slutet av 1800-talet började dock tyska språket vinna insteg, och vid mitten av 1900-talet var halva befolkningen tyskspråkig. Det handlade inte så mycket om att de rätoromansktalande minskade i antal, däremot minskade deras andel av en växande befolkningen. Vid folkräkningen 2000 utgjorde de endast en dryg tiondel av befolkningen. Skolundevisningen sker likväl på rätoromanska.

Kyrkan i Sils blev reformert 1552. Som en följd av omfattande inflyttning är dock halva befolkningen numera katoliker, och de har sedan 1931 en egen kyrka.

Den tyske filosofen Friedrich Nietzsche tillbringade de flesta av somrarna 1881-1888 i Sils-Maria, en av kommunens byar. Här skrev han många av sina verk med inspiration från landskapet. Huset där han brukade bo är idag ett bibliotek och museum. En sten som ska ha inspirerat hans ide om den eviga återkomsten finns att beskåda vid sjön Silvaplana.

Filmen Clouds of Sils Maria utspelas här.

Byn Platta i Val Fex.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Historisches Lexikon der Schweiz

  1. ^ ”Statistique de la superficie 2004/09 : Données communales” (på tyska & franska) (Excel). Office fédéral de la Statistique. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/02/03/blank/data/gemeindedaten.Document.87942.xls. Läst 23 september 2010. 
  2. ^ Statistik Schweiz