Sion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sion
Kulle
MtZion from Abu Tor.jpg
Land Israel Israel
Distrikt Jerusalem
Höjdläge 823 m ö.h.
Koordinater 31°47′05″N 35°12′53″Ö / 31.7847°N 35.2148°Ö / 31.7847; 35.2148 [a]
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
Läge i Israel
Red pog.svg
Läge i Israel
För andra betydelser, se Sion (olika betydelser).

Sion är en kulle i Israel.[2] Den är belägen i distriktet Jerusalem, i den nordöstra delen av landet. Toppen på Sion ligger 823 meter över havet.[b]

Terrängen runt Sion är kuperad söderut, men norrut är den platt.[c] Den högsta punkten i närheten är 992 meter över havet, 12,5 km sydväst om Sion.[d] Området är tätbefolkat, med 982 invånare per kvadratkilometer.[3] Närmaste större samhälle är Västra Jerusalem, 0,55 km sydost om Sion.[4]

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Medelhavsklimat råder i trakten.[5] Årsmedeltemperaturen i trakten är 22 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 32 °C, och den kallaste är januari, med 9 °C.[6] Genomsnittlig årsnederbörd är 820 millimeter. Den regnigaste månaden är februari, med i genomsnitt 161 mm nederbörd, och den torraste är augusti, med 6 mm nederbörd.[7]

Symbolen Sion[redigera | redigera wikitext]

Sion har använts som symbol för judarna, men även för den kristna kyrkan och för himmelriket. Namnet Sion har också använts för hela staden Jerusalem, och har ibland även fått symbolisera hela Israel eller Heliga landet.

Många kyrkor och kapell inom väckelserörelsen kallas Sion. Ett exempel är Sionkyrkan, Björke.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Position justerad utifrån höjddata (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[1] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
  2. ^ Framräknat ur höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[1] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
  3. ^ Framräknat ur variansen i alla höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas, inom 10 km radie.[1] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.
  4. ^ Framräknat ur höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas.[1] Mer om algoritmen finns här: Användare:Lsjbot/Algoritmer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]