Situationens herre

Från Wikipedia
Situationens herre
(Libeled Lady)
Situationens herre
Situationens herre
GenreScrewballkomedi
RegissörJack Conway
ProducentLawrence Weingarten
ManusMaurine Dallas Watkins
Howard Emmett Rogers
George Oppenheimer
SkådespelareJean Harlow
William Powell
Myrna Loy
Spencer Tracy
OriginalmusikWilliam Axt
FotografNorbert Brodine
KlippningFredrick Y. Smith
DistributionMetro-Goldwyn-Mayer
Premiär9 oktober 1936
(USA)
Speltid98 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Situationens herre (engelska: Libeled Lady) är en amerikansk screwballkomedi från 1936 i regi av Jack Conway, med Jean Harlow, William Powell, Myrna Loy och Spencer Tracy i rollerna. Filmen nominerades till en Oscar för Bästa film. En nyinspelning gjordes 1946 under titeln Du ska' bli min! med Esther Williams, Van Johnson och Lucille Ball i rollerna.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den förmögna Connie Allenbury (Myrna Loy) anklagas på falska grunder för att ha förstört ett äktenskap och stämmer tidningen New York Evening Star på fem miljoner dollar för förtal. Chefredaktören Warren Haggerty (Spencer Tracy) vänder sig i desperation till den fd reportern och kvinnokarlen Bill Chandler (William Powell) för att få hjälp. Bills plan är att se till att Connie är ensam med honom när hans fru dyker upp, så att hon måste ta tillbaka stämningen. Chandler är inte gift så Warren låter honom låna sin fästmö sedan många år, Gladys Benton (Jean Harlow), trots hennes högljudda protester.

Bill ser till så att han återvänder till Amerika på samma atlantångare som Connie och hennes pappa J. B. (Walter Connolly). Han betalar några män att låtsas vara reportrar som han kan rädda Connie från i hamnen. Connie är först misstänksam mot Bill men börjar snart bli riktigt intresserad av den snygga och sofistikerade mannen.

Komplikationer uppstår när Connie och Bill faktiskt blir förälskade och gifter sig. Gladys har insett att Bill aldrig kommer gifta sig med henne och dyker oväntat upp på Connie och Bills smekmånad för att ta tillbaka sin "make". Efter vissa förvecklingar lyckas Connie och Bill få Gladys att inse att hon faktiskt älskar Warren.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Jean Harlow  –  Gladys
  William Powell  –  Bill Chandler
  Myrna Loy  –  Connie Allenbury
  Spencer Tracy  –  Haggerty
  Walter Connolly  –  Mr. Allenbury
  Charley Grapewin  –  Mr. Bane
  Cora Witherspoon  –  Mrs. Burns-Norvell
  E.E. Clive  –  Fiskeinstruktör
  Bunny Beatty  –  Babs
  Otto Yamaoka  –  Ching
  Charles Trowbridge  –  Graham
  Spencer Charters  –  Domare
  George Chandler  –  Bell Hop

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes 9 oktober 1936,[2] och spelade in 2,7 miljoner dollar på biograferna.[3] Den blev nominerad till en Oscar för bästa film, men förlorade till Den store Ziegfeld, också den en film med William Powell och Myrna Loy i huvudrollerna.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]