Sjöblad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tre sjöblad i sigillet för riksrådet Anund Sture, 1300-talet

Sjöblad är en heraldisk bild i form av ett stiliserat näckros- eller sjögullsblad (växter i sjögullsläktet (nymphoides) kallas søblad på danska), ofta i en form som påminner om hjärtan.

Den svenska adliga ätten Siöblad (vars namn ibland också har skrivits Sjöblad) hade sjöblad i sitt vapen och fick därav sitt namn. Sjöblad finns bl.a. också i Danmarks riksvapen, i den nederländska provinsen Fryslâns flagga, i den nederländska provinsen Groningens och den tyska staden Tecklenburgs vapen och i vapnet för en av ätterna Sture samt Ribbing, Porse och Ving-ätten plus ytterligare några namnlösa släkter. Dessa svenska sjöbladsätter hade alla sin först kända geografiska hemvist i Halland eller södra delen av Västergötland (Sjuhärad). Flera av dem kan dessutom knytas till greve Jakob av Halland som levde kring sekelskiftet 1300. En teori är att sjöbladsätterna stod i någon form av vasallförhållande till greve Jacob Nielsen som i egenskap av medlem av Skarsholmsätten tillhörde en oäkta men erkänd gren av det danska kungahuset och därför förde en sköld med lejon och sjöblad. [källa behövs]

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Fotbollsklubben SC Heerenveen har den frisiska flaggan med de sju sjöbladen som utgångspunkt för klubbtröjans design. Sjöblad och flaggan används flitigt som symbol i logotyper och i marknadsföringen för frisiska företag och produkter.