Sjöboholms sätesgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Resterna efter huvudgården

Sjöboholms sätesgård är en ruin som är belägen på ett näs i Oxhultasjön utanför Hishult i Laholms kommun.

Man tror att bebyggelsen har anor från medeltiden, men första gången Sjöboholm omnämns är när platsen blir en sätesgård 1574. Möjligtvis har den även tidigare haft en viktig plats i det medeltida Izolte län som var ett pantlän i Danmark, med omfattande järnframställning (Danmarks Bergslagen) bestående av trakterna kring Hishult och Markaryd. [1]

Gården var under användning i 250 år fram till 1830 då den övergavs efter att varit stadd i förfall under många år. År 1876 köpte svenska staten området och år 1929 grävdes själva gården åter fram. Det existerar inga bilder eller målningar av gården i sin fulla prakt, den enda beskrivning som finns kommer från Hallands länsbekrivning från 1729 och lyder följande:

"Säteriet Sjöbo ligger på en liten Holme i Sjön och har medelst bro communication med åkergärdet, som består av fem små åkrar och löfskog i ängen" och "Husen äro Träbyggnader med spån och brädtak, väl bebyggt. Ladugården träbyggning med halmtak. Påbegynnt Trädgård men ej Tobaks-plantering. Dessutom en eke- och Bokeskog på Sjöbo ägor."

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Informationsskylt vid själva ruinnen