Sjöskum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En pipa gjord av sjöskum.

Sjöskum, sepiolit, är ett vattenhaltigt trisilikatmineral med den kemiska formeln H4Mg2Si3O10.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Materialet har en gråvit färg med dragning åt gult eller rött och är ogenomskinligt. Det är lättarbetat med såg eller kniv. Den smälter ner till vit emalj vid hög värme. Hårdheten är enligt Mohs 2 – 2,5 och specifik vikt 2,0, men skenbart 0,8 – 1,1 beroende på materialets porositet.

Mineralet kan i vissa former vara fibröst, ibland blandat med asbest, och kräver i så fall analys för att avgöra om det är rent eller ej.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Det förekommer derbt, det vill säga relativt massivt,[1] eller insprängd i större eller mindre partier, har också matt jordartat brott. Det förekommer vidare flytande på vattnet i Svarta havet varifrån det fått sitt tyska namn Meerschaum. Den förekommer oftast inlagrad i yngre sedimentära bildningar i Turkiet, Grekland, Spanien, samt i Mugnafjell och Valdres i Norge.

Det för teknisk användning bästa sjöskummet förekommer på slätterna vid Eskişehir i Turkiet.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Sjöskum används bland annat som relativt exklusivt material i rökpipor. Vid bearbetning kokas sjöskummet med vax eller spermaceti varvid det får en elfenbensartad glans.

Avfall från bearbetning och mindre gott sjöskum kan malas till pulver och kokas med piplera och alun. Degen formas sedan på önskat sätt och bearbetas efter torkning. Denna massa är hårdare och tyngre än äkta sjöskum, men ofta svår att skilja från denna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Meyers varulexikon, Forum, 1952

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Derb (ty. eg. kraftig, hård), dels om ett mineral, som förekommer i större mängder (minst av en hasselnöts storlek; äro de mindre, säges mineralet vara insprängt) utan någon bestämd form el. begränsning mot omgivningarna, dels om mineral, som icke äro kristalliserade, huvudsakl. då de förekomma i en för dem främmande bergart." (Svensk uppslagsbok, band 7, spalt 129, tredje tryckningen 1934)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]