Sköldpaddan Harriet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Harriet, 2002

Sköldpaddan Harriet, född cirka 1830Galápagosöarna, Ecuador, död 23 juni 2006Australia Zoo, Beerwah, Queensland, Australien, var en galapagossköldpadda (troligtvis Geochelone nigra porteri) som beräknades vara 175 år[1] då hon dog, vilket gjorde henne till det då äldsta kända djuret i världen.

Man trodde tidigare att Harriet fångats av Charles Darwin 1835 på Galápagosöarna. Eftersom sköldpaddorna då var stora som tallrikar, har man beräknat att de var sex år gamla. Historien om Darwin är dock troligen inte sann. Även om Darwin fångade tre sköldpaddor och tog med dem hem till Storbritannien ombord på HMS Beagle, har genetiska tester visat att Harriet tillhörde en endemisk underart från en av de Galapagosöar Darwin aldrig besökte.

Under mer än ett århundrade trodde man att Harriet var en hane och kallade henne "Harry". Hon bodde i 99 år på Brisbane City Botanic Gardens i Brisbane, Australien, men flyttades senare till Australia Zoo, även det beläget i Queensland och ägt av "krokodiljägaren" Steve Irwin. Där tillbringade Harriet återstoden av sitt långa liv.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Australia Zoo - Harriet