Skogsstarr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skogsstarr
Illustration Carex sylvatica0.jpg
Vänster: glesstarr, höger: skogsstarr
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Enhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
Ordning Gräsordningen
Poales
Familj Halvgräs
Cyperaceae
Släkte Starrar
Carex
Art Skogsstarr
C. sylvatica
Vetenskapligt namn
§ Carex sylvatica
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Skogsstarr (Carex sylvatica) är en flerårig gräslik växt inom släktet starrar och familjen halvgräs. Skogsstarr växer i glesa tuvor med smala lutande strån som har blekbruna basala slidor. De klargröna bladen blir tre till sju mm breda. Skogsstarr har ett smalt hanax och tre till fem honax som är väl åtskilda. Axen blir från tre till fem cm långa och fyra mm tjocka med de nedra överhängande på långa fina skaft.

Carex sylvatica.jpeg

Stödbladen är kortare än axsamlingen och de nedre har lång slida. De grönvita axfjällen har en grön mittnerv. De blekgröna fruktgömmena blir från 4 till 5,5 mm och har en två mm lång, slät och kluven näbb. I södra Norge är skogsstarren ofta lågväxt och smalbladig, med mycket kort näbb. Skogsstarr blir från 15 till 70 cm hög och blommar från juni till juli.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Skogsstarr är ganska vanlig i Norden och återfinns på frisk till fuktig mulljord, såsom lövskogar, lundar, men även inkommen med gräsfrö i parker med mera. Dess utbredning i Norden sträcker sig till södra Norges kuster, några utspridda områden i södra Sverige inklusive Öland och Gotland och stora delar av Danmark.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]