Skolpatrull

Från Wikipedia
Version från den 29 juli 2017 kl. 15.06 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.5beta))
En tioåring som ingår i skolpatrullen.

Skolpatrull är en verksamhet i trafikmiljö där frivilliga elever hjälper andra elever på vägen till och från skolorna. De finns i flera länder, och försöker bidra aktivt till för att öka trafiksäkerheten på barnens skolväg. I Sverige benämndes verksamheten skolpolis fram till 1974. Skolpatrulleleverna står på sina patrullställen varje vardagsmorgon oavsett vilket väder som råder, utom om det är för kallt. De får en extra utbildning i trafikkunskap som en lärare och polisen har hand om. De svenska skolpatrullerna brukar rekryteras i den svenska grundskolans årskurs 5 och "tjänstgöra" i årskurs 6. Skolornas rektorer har det yttersta ansvaret

Arbete

Skolpatrullerna har inga befogenheter att stoppa fordon. Men bilförarna skall vara extra försiktiga när de får syn på skolpatruller.

Skolpatrullerna ingriper inte i vad som sker i trafiken. Deras uppgift är istället att varna andra elever för fordon. När till exempel en bil finns nära ett övergångsställe, varnar skolpatrullerna de gående genom att sträcka ut sina armar, vilket betyder att ingen får passera. Är gatan fri går skolpatrullerna åt sidan för att släppa fram sina skolkamrater. Skyldigheten för fordon att lämna företräde för gående vid ett övergångsställe gäller dock oavsett om det är skolpatrull där eller inte.[1]

Historia

En skolpatrull på ett amerikanskt frimärke från 1952

Idén med skolpolis kommer ursprungligen från Detroit i USA då en lärarinna år 1919 organiserade trafikpatruller bland sina elever i syfte att minska trafikolyckorna bland barn på väg till och från skolan. På 1940-talet kom verksamheten till europeiska länder. En dansk polisman fick höra talas om skolpolisverksamhet 1948 och startade sådan i Köpenhamn i Danmark. I Oslo i Norge infördes skolpoliser 1952. I Sverige har skolpatrullerna funnits sedan början av 1950-talet, där det infördes vid Skanskvarnsskolan i Stockholm 1950 (och upphörde i samma stad 2013[2]). 1953 utfärdade Skolöverstyrelsen anvisningar om den svenska skolpolisverksamheten.

Bilister kan hjälpa skolpatrullerna genom att bland annat inte köra mer än tillåten hastighet (som i Sverige är 30 km/timme) utanför skolan, samt att åka förbi skolan eller stanna cirka 50-75 meter före skolan på lämpligt ställe.[förtydliga] Bilister skall även vara uppmärksamma på de tecken[förtydliga] som skolpatrullerna gör samt se till att de har ögonkontakt.

Referenser