Skorpionen och grodan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Skorpionen och grodan är en fabel av okänt ursprung. Den handlar om en skorpion som vill över ett vattendrag. Han ber en groda att bära honom. Grodan tvekar eftersom han är rädd att bli stungen, men skorpionen försäkrar honom att om han skulle sticka grodan skulle de båda drunkna. Grodan går med på att låta skorpionen klättra upp och börjar simma till andra sidan. Halvvägs över sticker skorpionen honom likväl. När grodan frågar varför svarar skorpionen: "Jag kunde inte rå för det; det ligger i min natur."

Sensmoralen är att det finns delar av ens natur som man inte kan undertrycka, och som andra inte kan förvänta sig att man kan undertrycka.

I populärkultur[redigera | redigera wikitext]

  • I filmen "Skin Deep" från 1989 ("Lösa förbindelser" på svenska), med John Ritter i huvudrollen som "Zachary Hutton", berättas fabeln av Zacharys psykolog för att få honom att inse sina otrohetsproblem. [2]
  • I Teen Wolf berättar Peter fabeln för att Scott ska att man inte alltid behöver ha motiv för att döda om det ligger i ens natur
  • Fabeln återberättas, och används som en inramning till filmens berättelsen, i The Crying Game.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0048393/trivia?tab=qt
  2. ^ http://m.imdb.com/title/tt0098343
  3. ^ ”The Scorpion and the Frog”. Google Answers. http://answers.google.com/answers/threadview?id=134743. Läst 16 januari 2010.