Skrivbordsmiljö

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En skrivbordsmiljö är ett komplett gränssnitt med tillhörande program och funktioner, ett grafiskt användargränssnitt kan också åstadkommas med en fönsterhanterare utan här nämnda program.
Exempel på skrivbordsmiljö med Xfce

En skrivbordsmiljö förser i ett datorbaserat grafiskt användargränssnitt en användare med ett system att arbeta i. Namnet skrivbordsmiljö härstammar från den skrivbordsmetafor som används i de flesta av dessa gränssnitt, till skillnad från de tidigare textbaserade datorsystemen som ofta baserades på en kommandotolk eller ett textbaserat gränssnitt.

Skrivbordsmiljön tillhandahåller vanligtvis ikoner, paneler, verktygsfält, viss funktionalitet som till exempel drag-och-släpp och grundläggande program såsom en filhanterare. En viss skrivbordsmiljö har ofta ett distinkt utseende och medför ett visst arbetssätt.

Skrivbordsmiljöerna i de populära operativsystemen Windows och Mac OS X är i deras normala bruk relativt oföränderliga, vilket säkerställer en konsistent användarupplevelse av systemen. Det finns dock tredjepartslösningar som kan ändra utseendet på vanliga gränssnittselement och beteendet i gränssnittsmodellen och användargränssnittet förändras ofta i hög grad vid uppdatering till en ny version av operativsystemet.

På datorsystem som baseras på GNU/Linux finns oftast flera olika skrivbordsmiljöer att välja mellan och dessa har ofta mångsidiga konfigurationsmöjligheter. Några exempel på skrivbordsmiljöer är Gnome, KDE och Xfce. Det finns även till exempel LXDE som använder Openbox tillsammans med ett antal andra komponenter för att bygga en komplett skrivbordsmiljö. Unixliknande system kan också användas med ett grafiskt användargränssnitt utan enhetlig skrivbordsmiljö, se fönsterhanterare.

Galleri[redigera | redigera wikitext]