Xfce

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Xfce

Xfce version 4.4

Ett typiskt Xfce-skrivbord.
Utvecklare Flertalet utvecklare, de finns listade här.
Senaste utgåva 4.10
(28 april 2012[1])
Operativsystem Unix
Typ skrivbordsmiljö
Licens GNU GPL och GNU LGPL
Webbplats xfce.org

Xfce är en skrivbordsmiljö för Unix och Unixliknande system som Linux.

Xfce använder sig av Xfwm som fönsterhanterare och GTK+ 2 för kontroller. I grundpaketet medföljer ett aktivitetsfält, som visar öppnade program, och en panel. Panelen innehåller programstartare för några typiska program som en användare använder ofta. Den innehåller även en miniatyrvy över arbetsytorna, som även kan användas för att växla mellan arbetsytorna, och systemknappar vilka används för att låsa skärmen och för att stänga av Xfce. Vad panelen innehåller och i vilken ordning saker i den ligger går att ändra, och det går även att installera insticksprogram. Det finns cirka 30 insticksprogram och de flesta som inte är inkluderade i den officiella distributionen av Xfce finns tillgängliga via webbplatsen goodies.xfce.org (Xfce Goodies Project). En meny med alla installerade program finns tillgänglig genom att högerklicka på skrivbordet.

Xfce är inte lika populär som GNOME och KDE, och är inte lika vanlig som standardskrivbordshanterare. Den tillhandahålls dock av flera Linuxdistributioner som ett alternativ till de övriga och till exempelvis distributionen Xubuntu använder den som standard. Xfce har uppnått en viss popularitet hos användare med äldre, mindre kraftfulla datorer, eftersom den anses vara snabbare och mindre resurskrävande än sina konkurrenter.

Från början stod Xfce för "XForms Common Environment", men när Xfce bytte toolkit från Xforms till GTK+ togs betydelsen bort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ xfce.org, The XFCE Development Team (28 april 2012). ”Xfce 4.10 released”. http://xfce.org/about/news/?post=1335571200. Läst 13 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]